Αυτοί είναι οι ένοχοι που μετέτρεψαν το Αιγαίο σε «νεκροταφείο» αθώων ψυχών

του Βασίλη Κανέλλη, δημοσιογράφου

 

 

Δεν είναι πρόσφυγες, μετανάστες, Τούρκοι, Αφγανοί, Πακιστανοί ή Σύροι. Είναι άνθρωποι που πνίγηκαν στο Αιγαίο.

Είναι γυναίκες, μικρά παιδιά, άνδρες που θέλησαν μια καλύτερη ζωή. Μακριά από πολέμους, κακουχίες, πείνα, βασανισμούς, βιασμούς.

Από μια ζωή κόλαση θέλησαν να ξεφύγουν.

Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και τίποτε άλλο. Και σήμερα η πατρίδα μας θα έπρεπε να σιωπά ως ένδειξη σεβασμού σ’ αυτές τις δεκάδες αθώες ψυχές που δεν υπάρχουν πια.

Είναι θύματα ανάλγητων πολιτικών της Ευρώπης. Είναι θύματα που εργαλειοποιεί ο Ερντογάν για πιέσει τους Ευρωπαίους.

Πόσο τυχαίο είναι άλλωστε ότι έχουμε δύο ναυάγια μέσα στη νύχτα, τις ίδιες ώρες και με τις καιρικές συνθήκες να είναι κακές;

Πόσο τυχαίο είναι ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος στη γωνία και πάει στη συνάντηση της Πράγας με κομμένα τα φτερά;

Πόσο τυχαίο είναι ότι Τούρκοι διακινητές αποφάσισαν να ρίξουν βάρκες – καρυδότσουφλα στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο, γεμάτες με γυναίκες κατά κύριο λόγο;

Και πόσο τυχαίο είναι ότι η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της σε τέτοιες τραγωδίες. Λες και δεν μιλάμε για ανθρώπους. Δεν μιλάμε για ψυχές.

Η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης και της ελπίδας, καθίσταται υπεύθυνη για το  απέραντο νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών που έχει δημιουργηθεί στη Μεσόγειο, και ειδικά στο Αιγαίο.

Τι θα πουν οι ηγέτες των χωρών στην Πράγα; Πραγματικά, με τι μούτρα θα βάλουν κάτω σχέδια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για την προκλητική αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές, για την Τουρκία που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες σαν σκουπίδια τα οποία πετά στη θάλασσα;

Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Η Ευρώπη κρύβει κάτω από το χαλί της τα «σκουπιδάκια». Αφήνει την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μια υβριδική επίθεση από ανάλγητους γείτονες. Υποκύπτει στους εκβιασμούς, δίνοντας πάνω από 6 δις ευρώ στην Τουρκία, αλλά χωρίς να επιβάλει κυρώσεις όταν αυτή εγκληματεί.

Όχι, δεν είναι όλα πολιτική. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι πάνω απ’ όλα. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων.

Και θα έπρεπε να μας συγκλονίζει πραγματικά αυτή η διπλή τραγωδία που έρχεται να μας υπενθυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό δε λύνεται με τη σιωπή.

Ούτε με το να κρύβεται το πρόβλημα, ούτε φυσικά με το να… βουλιάζουν βάρκες στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα λύνεται από τη ρίζα του. Με τερματισμό των πολέμων, με καταπολέμηση της φτώχειας, με αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που διώχνουν τον κόσμο από τις πατρίδες τους.

Κι αν δεν μπορούμε εκεί τότε πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Ισος καταμερισμός των προσφύγων και μεταναστών.

Δεν μπορεί να μην… «λερώνονται» οι πλούσιες χώρες του Βορρά σε βάρος της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

Και τιμωρία. Παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας που εργαλειοποιεί ανθρώπινες ζωές. 

Υ.Γ. Δυστυχώς στη χώρα μας από το πρωί που έγιναν γνωστές οι δύο τραγωδίες βλέπουμε τα πολιτικά κόμματα να «σκοτώνονται» χωρίς ουσία. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει τον Ερντογάν, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο.

Τραγικοί πολιτικοί, τραγική αντιμετώπιση, κροκοδείλια δάκρυα.

Ομοίως, εξευτελιστικό για την Ελλάδα της φιλοξενίας, την Ελλάδα των εκατομμυρίων μεταναστών στην Αμερική, την Αυστραλία και αλλού, να υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται γιατί πνίγηκαν μετανάστες και πρόσφυγες.

Να υπάρχουν συνάνθρωποί μας, και πολιτικά κόμματα επίσης, που κατηγορούν τους μετανάστες, δηλαδή τους νεκρούς, γι’ αυτό που συμβαίνει… Η σκ@@@χιά τους, θα γίνει η θηλιά τους.

Πολλά μπράβο αξίζουν στους απλούς πολίτες, αλλά και στις Αρχές, που έσπευσαν με τις βάρκες τους εν μέσω θαλασσοταραχής, να σώσουν όσους μπορούσαν περισσότερο. Αυτοί είναι πραγματικοί ήρωες…

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης