Αναγνωστοπούλου Μάρκου: Κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του κάμπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους  Υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος Και Ενέργειας  κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου σχετικά με την επιστολή του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, μέσω της οποίας ζητά την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του κάμπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με την επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος του Πηνειού ποταμού.

 

Σύμφωνα με την επιστολή, το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε στην παρούσα του μορφή το 1970 και παρότι ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε την άρδευση 300.000 στρεμμάτων στην Ηλεία και 100.000 στρεμμάτων στην Αχαΐα, εν τούτοις ολοκληρώθηκε μόνο το πρώτο μέρος του. Από τη δεκαετία του 2000 και μετά εκπονήθηκε μια σειρά μελετών (υδραυλική, γεωλογική, μηχανολογική, περιβαλλοντική κ.ά.) για την επέκταση της διώρυγας. Αποτελεί ανάγκη βιωσιμότητας για τους αγρότες της περιοχής η επέκταση της διώρυγας καθώς ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας , που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για αγροτικές καλλιέργειες και οι ανάγκες του, κυρίως για άρδευση, αγγίζουν τα 60 εκατ. κ.μ. ετησίως. Αυτές οι ανάγκες καλύπτονται από υπόγειες γεωτρήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 μέτρα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει, είτε υφαλμυρωθεί, είτε παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις θειικών, νιτρωδών και νιτρικών, που το καθιστούν ακατάλληλο για άρδευση. Επίσης, είναι γνωστό πως οι γεωτρήσεις απαιτούν μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης ρεύματος, γεγονός που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό το κόστος παραγωγής των αγροτών.

 

Επίσης ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ζητά  την επέκταση των δικτύων του φράγματος Πείρου Παραπείρουγια να καλυφθούν οι ανάγκες της δημοτικής ενότητας Ωλενίας και της δημοτικής ενότητας Λαρίσσου αλλά και την σύνδεση του αεροδρομίου Αράξου με την υπο κατασκευή νέα εθνική οδό Πατρών Πύργου και τη σιδηροδρομική γραμμή Πατρών Πύργου.