Να δοθεί άμεση λύση στο κενό της πρόωρης συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων

του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγου

 

Το τελευταίο διάστημα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε μεγάλη ανασφάλεια ύστερα από την αμφισβήτηση που έθεσαν οι  υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και οδήγησε το υπουργείο Εργασίας σε υποβολή ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όσον αφορά το θέμα των μειωμένων συντάξεων.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο και κατέληγε στο ότι τα μειωμένα αυτά όρια δεν θα έπρεπε γενικά να έχουν ισχύσει.

Με σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου για επτά έτη η υπηρεσία λειτουργούσε χωρίς προβλήματα και απένειμε σύνταξη στους δημοσίους υπαλλήλους με 25ετία το 2010, 2011 και 2012, που συνταξιοδοτούνταν αντίστοιχα στο 55ο, 56ο και 58ο έτος με μειωμένη σύνταξη (το 56ο και 58ο έτος ισχύει και για τους άνδρες με 25ετία το 2011 και 2012).

Τα ηλικιακά αυτά όρια, με ρητή διατύπωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου είχαν διατηρηθεί και δεν είχαν μεταβληθεί με τις μεγάλες αυξήσεις των ηλικιακών ορίων που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2015 (ν. 4336/2015).

Συνεπώς όσοι δεν παραιτήθηκαν, το έπραξαν θεωρώντας ως δεδομένη τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους. 

Είναι αναγκαίο το υπουργείο εργασίας να προβεί σε σχετική νομοθέτηση, που προφανώς θα έχει και αναδρομική ισχύ.

Στη σχετική νομοθέτηση θα πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπόψη το ότι οι συνταξιοδοτήσεις αυτές είχαν έρεισμα την σχετική εγκύκλιο του ίδιου του υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι τέλη του 2021 είχε ανακοινώσει διατήρηση των ηλικιακών ορίων που ίσχυαν το 2021 και για το 2022, χωρίς ειδικές αναφορές.

Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση του θέματος είναι σίγουρο ότι θα θέσει υπό αίρεση την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.

 

 

Διαβάστε επίσης