Πάτρα: Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα - Θα γίνει Λιτανεία μετά από δύο χρόνια

 

Η Πάτρα γιορτάζει σήμερα την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας, ενώ από απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία που δεν είχει γίνει για δύο χρόνια, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. 

Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Επανακομιδή της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, Πολιούχου της Πάτρα και το γεγονός αυτό τιμάται και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις πρώτα από τη δημοτική αρχή, τον τύπο και τις οργανώσεις της πόλης με την Αγ. Έδρα (Βατικανό), με σκοπό την εκπλήρωση της παπικής υπόσχεσης. Ο τότε Δήμαρχος, ο αείμνηστος Νικ. Βέτσος, με πολλές επιστολές στον Καρδινάλιο Μπέα, πρόεδρο της Γραμματείας για την ενότητα των Εκκλησιών, «μετέφερεν το ιερώτατον παλλαικόν αίσθημα του χριστεπωνύμου των Πατρέων πλήθους …αιτουμένων (την) απόδοσιν της ποθεινοτάτης ημίν Αποστολικής Κάρας…».

Τον Δεκέμβριο του 1963 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και από εκκλησιαστικής πλευράς. ΄Εγραφε ο τότε Πρωτοσύγκελλος κυρός Ιερόθεος: «…το θέμα δεν τίθεται επισήμως, διότι θέλομεν να προλάβωμεν απογοητεύσεις και ψυχρότητες… εφ΄ όσον το Βατικανόν αρνηθή να σεβασθή τας υποσχέσεις …και να ικανοποιήση το αίτημά μας» (24-12-1963).

Ήδη είχε σταλεί το σλάιτ με τη λειψανοθήκη, τα λείψανα θήκη της Αγίας Κάρας. «Φρονώ ότι δια πρώτην φοράν έφθασεν εις Ελλάδα φωτογραφία ως αυτή…», ήταν η απάντηση του π. Ιεροθέου. Και συνεχίζει: «Κυρίως πρέπει να γίνη αντιληπτόν ότι υπάρχει χρέος τηρήσεως των υποσχέσεων…».

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1964 έφθασε στο Βατικανό η επιστολή του Μητροπολίτη κυρού Κωνσταντίνου προς τον Καρδινάλιο Αυγουστίνο Μπέα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκλαμπρότατε, …προαγόμεθα να φέρωμεν ενώπιον Υμών και δι΄ Υμών ενώπιον του Αγ. Πατρός πάπα Παύλου Β΄, το θέμα το οποίον …κατακαίει τα στήθη των πιστών της Αποστολικής ημών πόλεως…Πρόκειται δια το θέμα της επιστροφής της Τιμίας Κάρα του Πρωτοκλήτου… εις την πόλιν ημών…».

Στις 30 Απριλίου του 1964 έφθασε η απάντηση του Καρδινάλιου, ο οποίος άφηνε πολλές ελπίδες. Μάλιστα, ανακοίνωσε στον Σεβασμιώτατο ότι θα έλθη στην Αθήνα ο Αρχ/πος Βίλλεμπρανς και ο Αιδεσ. π. Π. Ντυπρέ για να συζητήσουν μαζί του το όλον θέμα, το οποίον ήδη «εξητάσθη ευμενώς». Έτσι, ο Μητροπολίτης κυρός Κωνσταντίνος στις πασχάλιες ευχές του σημειώνει: «Το ζήτημα της σεπτής Κάρας του Πολιούχου ημών, χάριτι Κυρίου και δυνάμει του Αγ. Αποστόλου, βαίνει καλώς. Ίσως πληροφορηθείτε απ’ αυτού η απ’ εδώ τα ευχάριστα νέα.

Στις 22 Ιουνίου του 1964 έφτασαν «τα ευχάριστα νέα»! «…Ανηγγέλθη… υπό του πάπα Ρώμης, ότι η εν Ρώμη Βασιλική του Αγ. Πέτρου θα αποδώσει εις την Ελληνικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν, εις ένδειξιν φιλίας, πολύτιμον λείψανον, την Κάραν του Αγ. Ανδρέου».

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΗΧΟΥΣΑΝ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ…

«Αι εκδηλώσεις ήσαν αυθόρμητοι και συγκινητικαί. Οι κώδωνες των εκκλησιών ηχούν χαρμοσύνως αγγέλλουσαι αυτό το μέγα Δώρον…», ανέφεραν οι τότε Μητροπολίτης και Πρωτοσύγκελλος.

Ακολούθησαν διαγγέλματα του Μητροπολίτη και του Δημάρχου με τα οποία εκφράζονται ευχαριστίες στον πάπα Παύλο Στ΄, στον Καρδινάλιο Μπέα, καθώς και στον Οικουμενικό  Πατριάρχη Αθηναγόρα «…οίτινες ουδόλως επαύσαντο ενδιαφερόμενοι δια την απόδοσιν της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου εις την γην του μαρτυρίου Του».

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1964 έφτασε στη Ρώμη η Ορθόδοξη αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών υπό τον Πρωτοσύγκελλο Ιερόθεο, τον ιεροκήρυκα π. Χαράλαμπο Δέδε και τον εφημέριο του Ναού του Αποστόλου Ανδρέα π. Φίλιππο Γουργουλιάτο. Στο αεροδρόμιο τους έγινε θερμή υποδοχή από τον Γραμματέα Αρχιεπίσκοπο Βίλλεμπρανς, τον υπογραμματέα π. Π. Ντυμπρέ, τον εκπρόσωπο του πρέσβη στη Ρώμη, καθώς και τον Έλληνα πρόξενο. Κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Colombo στο Βατικανό. Το απόγευμα έγιναν δεκτοί από τον πάπα Παύλο Στ΄ και το βράδυ τους παρέθεσαν επίσημο δείπνο.

Το πρωί στις 26 Σεπτεμβρίου, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Ανδρέα και στη συνέχεια με αυτοκίνητα του Βατικανού οδηγήθηκαν στη Βασιλική του S. Andrea della Valle, όπου είχεν ήδη μεταφερθεί η αγία Κάρα από το Ναό του Αποστ. Πέτρου, που εκεί φυλασσόταν επί 500 χρόνια. Ακολούθησαν κάποιες λατρευτικές εκδηλώσεις και στη συνέχεια μ΄ επικεφαλής του Καρδινάλιο Μπέα, που κρατούσε την αγ. Κάρα, έχοντας δεξιά και αριστερά την ορθόδοξη αντιπροσωπεία, κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο.

ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ

Με ειδικό στρατιωτικό αεροπλάνο έφτασαν στον Άραξο. Εκεί ανέμενε ο τότε Μητροπολίτης Πατρών κυρός Κωνσταντίνος, που υποδέχτηκε την Ιερά Κάρα και τους μεταφέροντας αυτήν και μετά από μία σύντομη προσφώνηση κατευθύνθηκαν στην Πάτρα.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Η επίσημη παράδοση έγινε στην πλατεία Συμμάχων, όπου ανέμεναν πολλοί αρχιερείς, όλοι οι ιερείς, επίσημοι και πλήθος λαού.

Μετά την δοξολογία, λιτανευτικώς η Αγία Κάρα, που κρατούσε ήδη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος, κατέληξε στον παλαιό Ναό του Αποστόλου. Αφού έγινε ειδική παράκληση προς τον Άγιο, αρχίζει το προσκύνημα των πιστών.

Σε ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονός της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων η Ιερά Μητρόπολη Πατρών αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στο ιερό λείψανό του προστάτη και εφόρου της διοργανώνει λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις και όλοι οι Πατρινοί σπεύδουν τον ναό του Πολιούχου για να προσκυνήσουν το ιερό θησαύρισμα και να ζητήσουν ευλογία και χάρη.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καλεί τους Πατρινούς να τιμήσουν τον Άγιό μας, τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων και τόνισε πως αποτελεί μεγάλη ευλογία για την Τοπική μας Εκκλησία να διαθέτει αυτόν τον «χαριτόβρυτο θησαυρό».

Πολυαρχιερατικη θεία λειτουργία

Σήμερα το πρωί (7:30 – 10 π.μ.) θα τελεστεί όρθρος και πολυαρχιερατική θεία αρχιερατική λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Έχουν προσκληθεί να παραστούν οι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, Αξώμης από το Πατριαρχείο Αλεξανδρουπόλεως κ. Δανιήλ, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, θα συμμετάσχει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, σύσσωμος ο κλήρος και ο λαός.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Στις 5:45 μ.μ. θα ξεκινήσει η καθιερωμένη ιερά λιτανεία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, θα ακολουθήσει αγιασμός στην Ιχθυόσκαλα και επιβίβαση σε πλοιάρια με προορισμό την προβλήτα Αγίου Νικολάου.

Στις 7 μ.μ. θα τελεστεί δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στη συνέχεια λιτανεία προς τον Ιερό Ναό του Πολιούχου όπου θα τελεστεί παράκληση.

 

Διαβάστε επίσης