Πάτρα: Επιστολή Ρώρου στη Δημοτική Αρχή για τα έργα

 

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ρώρος στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο:

"Κύριε Aντιδήμαρχε,

 Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο κ. Πέτρος Μαντάς, εργολάβος δημοσίων έργων, σας κατηγορεί ότι επιδείξατε εύνοια υπέρ συγκεκριμένου εργολάβου με τον οποίο συνεργάζεστε ήδη σε έργα και για τα οποία παίρνει συνεχείς αναβολές (π.χ. ποδηλατόδρομος), ζημιώνοντας το δήμο κατά 250.000€. Όπως καταγγέλλει, για έργο συντηρήσεων στη βόρεια πλευρά της πόλης ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ πλέον ΦΠΑ, μειοδότης ανεδείχθη η εταιρεία του. Ο δεύτερος μειοδότης ζήτησε με προσφυγή στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφύγων (ΑΕΠΠ) για ένα τυπικό πρόβλημα η οποία αρχικά τον δικαίωσε. Στη συνέχεια όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο που κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση, μπλόκαρε ως παράτυπη την υπογραφή σύμβασης του έργου του Δήμου στο δεύτερο μειοδότη θεωρώντας μη σοβαρή την αιτία ακύρωσης από την ανεξάρτητη Εξέτασης Προδικαστικών Προσφύγων (ΑΕΠΠ). Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσέφυγε εκ νέου ο δεύτερος μειοδότης και τότε ο Δήμος παρενέβη υπέρ του, σε αντίθεση με το Ελληνικό δημόσιο που απλά δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει και θα σεβαστεί την όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με την παρέμβαση του αυτή η Δημοτική αρχή επιβάρυνε το Δήμο κατά 250.000€. Να σημειώσουμε ότι όταν το θέμα ήρθε ως κατεπείγον στην Οικονομική Επιτροπή της 12/7/22, αφού διαδραματίστηκε ένα γαϊτανάκι από τη Δημοτική αρχή εάν θα παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση η δικηγόρος κα Παπαδοπούλου, τελικά απουσίαζε για λόγους υγείας χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση, παρά τυπική ανάγνωση της εισήγησης. Δεν είχε αποσταλεί δε, ούτε καν η απόφαση στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ως όφειλαν, προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν και οι παρατάξεις.

Ο Γιάννης Τσιμπούκης, από την Ώρα Πατρών εξέφρασε τις αντιρρήσεις ως προς την τοποθέτηση για ένα θέμα στο οποίο δεν είχαν ούτε καν την απόφαση, παρά μόνο την επισυναπτόμενη εισήγηση που είχε αποσταλεί. Μετά την εμμονή της πλειοψηφούσας δημοτικής αρχής στην Οικονομική Επιτροπή, η Ώρα Πατρών απείχε από τη διαδικασία για να μην τη νομιμοποιήσει. Επειδή θα πρέπει να δοθεί άπλετο φως σας καλούμε ΑΜΕΣΑ να μας ενημερώσετε εγγράφως για τους λόγους που ο Δήμος παρενέβη υπέρ ενός εργολάβου, που από όσο γνωρίζουμε έχει συνεχείς παρατάσεις σε διάφορα έργα που έχει αναλάβει, με αποκορύφωμα τη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τον ποδηλατοδρόμο έργο που «καρκινοβατεί» για διάστημα πλέον των δύο ετών. Γιατί ο Δήμος συναίνεσε με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το έργο με 250.000€ επιπλέον; Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να καλυφθεί η μισθοδοσία δεκάδων εργαζομένων της κοινωφελούς για ένα χρόνο...

Τέλος θα θέλαμε να μας παραθέσετε λίστα των έργων που έχει αναλάβει ο οικονομικός φορέας «ΑΝΑΞ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ποιοι οι συμβατικοί χρόνοι παράδοσης των έργων αυτών καθώς και τις παρατάσεις που έχει λάβει σε σχέση με τους αρχικούς χρόνους παράδοσης.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της 12/07/2022 στο ακόλουθο link
https://www.youtube.com/watch?v=aJc2sJcUVfY

Διαβάστε επίσης