Μαλλιά που μυρίζουν; Με αυτά τα tips θα έχετε το κεφάλι σας… ήσυχο

 

 

Bad hair day; Σε όλες έχει τύχει. Τι γίνεται, όμως, με τις μέρες που τα μαλλιά μυρίζουν άσχημα;

Αν κάνετε τα πάντα «σωστά», αλλά η οσμή που εκπέμπει το τριχωτό σας εξακολουθεί να σας φέρνει σε δύσκολη θέση, τότε είναι καιρός να επανεξετάσετε την περιποίηση των μαλλιών σας. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε.

Πώς μυρίζουν κανονικά τα μαλλιά;

Κανονικά, τα μαλλιά είτε δεν έχουν καμία μυρωδιά είτε μυρίζουν όπως τα αρώματα στα προϊόντα περιποίησης – όπως το σαμπουάν ή το μαλακτικό που μόλις χρησιμοποιήσατε. Περάστε τα δάχτυλά σας κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής σας μερικές φορές και μετά μυρίστε τα δάχτυλά σας. Αν παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη, άσχημη ή πικάντικη μυρωδιά, έχετε δύσοσμο τριχωτό.

Γιατί μυρίζουν τα μαλλιά μου;

Οι κύριοι λόγοι για το δύσοσμο τριχωτό της κεφαλής είναι η υπερβολική λιπαρότητα (σμήγμα), οι μύκητες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο κεφάλι σας. Ακολουθούν όλες οι αιτίες που οδηγούν σε αυτού του είδους τις συσσωρεύσεις στο τριχωτό:

Δεν λούζεστε σωστά

Το να μην λούζεστε σωστά μπορεί να συσσωρεύσει έλαια (σμήγμα) στο τριχωτό της κεφαλής σας και να προκαλέσει δυσοσμία. Εάν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής ή εξαιρετικά λεπτά μαλλιά, σκεφτείτε να λούζεστε με ένα ήπιο σαμπουάν κάθε δύο ημέρες για να κρατάτε υπό έλεγχο τα επίπεδα σμήγματος.

Ιδρωμένα μαλλιά

Ο ιδρώτας είναι μια κοινή αιτία για τα δύσοσμα μαλλιά. Εάν γυμνάζεστε πολύ και δεν λούζετε τακτικά τα μαλλιά σας, μπορεί να συσσωρευτεί ιδρώτας στο τριχωτό της κεφαλής.

Ρύπανση

Οι ρύποι στον αέρα μπορεί να εναποτεθούν στο τριχωτό της κεφαλής σας και να προκαλέσουν οσμές. Αναμειγνύονται με τα έλαια και το σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας για να εκπέμψουν έντονες μυρωδιές.

Ορμονικές ανισορροπίες και στρες

Το άγχος μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές ορμονικές λειτουργίες και να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας κι ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Διατροφή

Το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας επίσης αντιδρά σε τροφές που περιέχουν έντονες οσμές. Τρόφιμα όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν έλαια που μπορούν να απεκκριθούν μέσω του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Χρήση καπέλου/μαντηλιού για πολύ ώρα

Αν και είναι σημαντικό να καλύπτετε τα μαλλιά σας με καπέλο ή μαντήλι ενώ είστε στον ήλιο και σε μολυσμένο περιβάλλον, αν τα φοράτε για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να αυξήσουν τον ιδρώτα στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας, κάνοντάς τα να μυρίζουν.

Μάσκες μαλλιών

Ανεξάρτητα από την ποιότητα των μαλλιών μας είναι απαραίτητο να τα περιποιούμαστε μία φορά την εβδομάδα με μάσκες μαλλιών. Αλλά τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά όπως το κρεμμύδι ή το αυγό, τα οποία μπορούν να αφήσουν μια άσχημη μυρωδιά ακόμα και μετά το λούσιμο των μαλλιών.

Δερματικές παθήσεις

Δερματικές παθήσεις όπως η πιτυρίδα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε δύσοσμο τριχωτό της κεφαλής και μαλλιά. Η πιτυρίδα προκαλείται λόγω της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων του δέρματος που πέφτουν ως λευκές νιφάδες. Ένα ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής λόγω της πιτυρίδας είναι ένα γόνιμο έδαφος για βακτήρια κι ως εκ τούτου οσμή.

Λούσιμο μαλλιών με πολύ ζεστό νερό

Το ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά σας και διαταράσσει την ισορροπία του δερματικού φραγμού. Μόλις αφαιρεθούν τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά, το δέρμα παίρνει σήμα να δημιουργήσει περισσότερη λιπαρότητα. Και άρα πιο δύσοσμο τριχωτό της κεφαλής.

Χημικά προϊόντα μαλλιών

Τα υπολείμματα από τα χημικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών ανακατεύουν την ισορροπία του ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής σας, προκαλώντας έτσι μια δυσάρεστη οσμή. Επιλέξτε σαμπουάν, μαλακτικό, ορούς και μάσκες που περιέχουν ήπια συστατικά.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα δύσοσμα μαλλιά;

Ρουτίνα περιποίησης μαλλιών

Κατανοήστε τα μαλλιά σας κι επιλέξτε συστατικά περιποίησης που αντιμετωπίζουν τις ατομικές σας ανησυχίες. Αφού μάθετε τον τύπο των μαλλιών σας και τον τύπο του τριχωτού της κεφαλής σας, καθορίστε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα λουσίματος.

Φαρμακευτικά σαμπουάν/συνταγογραφούμενα προϊόντα μαλλιών

Εάν οι μύκητες ή τα βακτήρια προκαλούν δύσοσμο τριχωτό της κεφαλής ή δύσοσμα μαλλιά, θα πρέπει να προμηθευτείτε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Μιλήστε με το δερματολόγο σας για τέτοια προϊόντα και ενσωματώστε τα στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Φυσικές μέθοδοι

Οι σπιτικές θεραπείες για τα δύσοσμα μαλλιά δεν έχουν καμία επιστημονική απόδειξη, αλλά οι άνθρωποι τις θεωρούν αποτελεσματικές. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

Α. Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι είναι αντιμικροβιακό και αφήνει μια φρέσκια μυρωδιά εσπεριδοειδών στο τριχωτό της κεφαλής σας. Ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Μετά το πλύσιμο των μαλλιών, ρίξτε αυτό το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας. Ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό μετά από λίγα λεπτά.

Β. Αιθέρια έλαια

Αναμείξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου, όπως το έλαιο τεϊόδεντρου, με ένα έλαιο φορέα, όπως το αμυγδαλέλαιο ή το έλαιο jojoba, κι εφαρμόστε στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας. Αφήστε να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύνετε με ένα απαλό σαμπουάν. Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι αντιμικροβιακό και αφήνει μια ευχάριστη μυρωδιά στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια μέθοδο με το έλαιο neem – ένα άλλο υπέροχο αιθέριο έλαιο.

Γ. Μηλόξυδο

Αναμείξτε 2-3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με 2 φλιτζάνια νερό. Αφού λούσετε καλά τα μαλλιά σας, ξεπλύνετέ τα με αυτό το μείγμα ξιδιού. Όχι μόνο καταπολεμά τα βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά δίνει κι μια λαμπερή εμφάνιση στο δέρμα σας και στα μαλλιά.

Γιατί τα μαλλιά μου μυρίζουν άσχημα ακόμα και αφού τα λούσω;

Εάν τα μαλλιά σας μυρίζουν άσχημα μέσα σε λίγες ώρες μετά από ένα καλό λούσιμο, μπορεί να έχετε «σύνδρομο δύσοσμων μαλλιών». Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία το τριχωτό της κεφαλής αναδύει μια εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά, που είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος να μην την παρατηρήσει. Φαρμακευτικά σαμπουάν και αντιμυκητησιακά προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για καλύτερες μεθόδους θεραπείας.

https://www.vita.gr/