Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 7,3 μονάδων για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

22/09/2022 | 21:17

Στο 7,3% διαμορφώνεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 86η ΔΕΘ. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Star, που διεξήχθη το διάστημα 19-21 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.200 οικογενειών, και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%. 

Ακολουθούν:
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,9%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8%
ΜέΡΑ25 2,2%
ΕΛΛΗΝΕΣ 1,7%
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,5%
ΑΛΛΟ 3,9%
ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ 1,1%
ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 1,7%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 9,8%

Ποιος έπεισε τους πολίτες στη ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ΔΕΘ, καθώς οι εξαγγελίες του έπεισαν περισσότερο τους πολίτες, από αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκρινε θετικά το 50,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 45,6%, ενώ το θετικό ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν 36,4% και το αρνητικό 58,5%.

Στο ερώτημα, δε, ποιος από τους δύο έπεισε περισσότερο τους πολίτες, ο πρωθυπουργός λαμβάνει ποσοστό 41,7%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 30,7%.

Ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία

Σχετικά με τον ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία, οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση της GPO απαντούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους (62,1%) ότι βλάπτουν περισσότερο την Ευρώπη και τους λαούς της. «Εξίσου και τις δύο πλευρές» απαντά το 24,3%, ενώ μόνο το 10,7% πιστεύει ότι βλάπτουν τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Αυτοδυναμία ή συγκυβέρνηση;

Όσον αφορά το τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες να προκύψει από τις εκλογές, το 52,1% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 44,9%, που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι, εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 58,2% προτιμά να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39,1% προτιμά να γίνουν ξανά εκλογές, ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η άποψη για τους πολιτικούς αρχηγούς

Στην άποψη των ερωτηθέντων για τους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται στη θετική/μάλλον θετική ο Κ. Μητσοτάκης (48,6%) και ακολουθούν: Νίκος Ανδρουλάκης (37,8%), Αλέξης Τσίπρας (37,2%), Δημήτρης Κουτσούμπας (27,8%), Γιάνης Βαρουφάκης (23,7%) και Κυριάκος Βελόπουλος (12,1%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα, δε, «μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας», το 44,9% απαντά τον κ. Μητσοτάκη, το 33,2% τον κ. Τσίπρα και το 21,5% «κανέναν από τους δύο».

Θρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” η δικηγόρος Τέτη Τζαμαλούκα – Την Παρασκευή η κηδεία της

Ξέσπασε ο Αντώνης Κανάκης: «13 ώρες εργασίας το 2025 σε μια ευρωπαϊκή χώρα και η Νίκη Κεραμέως με 1,3 εκατομμύριο»

Πάτρα – ΝΕΟΤΕΡΑ: Έσβησε η φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Η Πάτρα αποχαιρετά τον Θρασύβουλο Μαυρομμάτη: Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του – Tη Δευτέρα η κηδεία του

Πάτρα: “Άγουροι” εκβιαστές με λίστα θυμάτων συμμαθητές τους – Ζητούσαν χρήματα για να μην τους ξυλοκοπήσουν και προκαλέσουν φθορές ακόμα και στα σπίτια τους!

Αχαΐα: Άνδρας υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής Ντίμης Κρίτσας

«Ρε παιδιά, είμαστε με τα καλά μας;» – Επίθεση Μαρινάκη σε Πελετίδη για το ξήλωμα πινακίδων σε σχολείο