Τουλουπάκη: Απορρίφθηκε το αίτημά της να προσκομιστούν αναρρωτικές άδειες αεροπαγίτη

Με διαδικαστικά ζητήματα συνεχίζεται η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Με την έναρξη της διαδικασίας οι δικαστές ομόφωνα έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει λόγος για να παραδοθούν στην Ελένη Τουλουπάκη, όπως είχε ζητήσει, έγγραφα που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του αρεοπαγίτη , ο οποίος για λόγους υγείας δεν συμμετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα σήμερα η υπεράσπιση της εισαγγελέως περιορίστηκε να υποβάλει αίτημα να της προσκομιστούν δύο έγγραφα: της αναρρωτικής άδειας του δικαστή τον περασμένο Ιούλιο που έγινε κλήρωση στη Βουλή και την επιστολή του ίδιου Αρεοπαγίτη προς τον πρόεδρο της Βουλής στην οποία του εξηγούσε τους λόγους που δεν μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον τους στην ακρόαση για την επιλογή νέου εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο.

Τι ανέφερε το δικαστήριο

Τελικώς το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση των εγγράφων «ελλείψει εννόμου συμφέροντος αφού δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα». «Δεν θα κατατεθεί ένσταση κακής σύνθεσης για να μην θεωρηθεί ότι επιχειρείται παρακώλυση του δικαστηρίου.

Η κα Τουλουπάκη επιδιώκει να αθωωθεί επί της ουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ένας εκ των υπερασπιστών της, Γιάννης Μαντζουράνης.

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει να απορριφθεί το αίτημα χορήγησης εγγράφων. Η τοποθέτηση της ωστόσο για τη σύνθεση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης της κα Τουλουπάκη.

Εισαγγελέας: Η νομιμότητα κλήρωσης εκφεύγει από αρμοδιότητα δικαστηρίου.

Βασίλης Χειρδάρης (συνήγορος Ελ.Τουλουπάκη):  Δηλαδή η Βουλή μπορεί να βάλει όποιους θέλει και να τους στείλει. Θα σας στείλει τον περιπτερά κι εσείς δεν θα το ελέγξετε; Οφείλει και αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο σας να ελέγξει τη νομιμότητα σας. Έχετε υποχρέωση να την ελέγξετε..

Γιαν. Μαντζουράνης (συνηγ. Ελ. Τοουλουπάκη) Εάν θα υποβάλλουμε αίτημα είναι άλλο θέμα. Θέλουμε πρωτίστως να αποδείξουμε σε σας και τους πολίτες όλες τις παρανομίες της προδικασίας όπου οι κατηγορουμενοι δεν ειχαν δικαίωμα να εκφράσουν αντιρρήσεις.

Δεν παραιτούμαστε από το αίτημα για κακή σύνθεση

Ιπποκράτης Μυλωνάς (συνήγορος Δημ. Παπαγγελόπουλου) Δεν υποβάλουμε τώρα αίτημα για κακή σύνθεση του Δικαστηρίου αλλά δεν παραιτούμαστε από κάθε δικαίωμα μας, είτε αργότερα εδώ είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο .

Η δίκη συνεχίζεται με την καταγγέλλουσα συνταξιούχου πλέον εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη να δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο καταγγέλλει ότι παρενέβη στην έρευνα της για τα δάνεια της Μαρφίν κα τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

in.gr

Διαβάστε επίσης