Επιστολή σε Πρωθυπουργό και υπ. Υγείας για να μην μεταφερθεί ο ΕΟΠΥΥ Αγρινίου στο Μεσολόγγι

 

Στην επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Αντιμετώπισης Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αναφέρεται:

 α) κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

              β) κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΚΟΙΝ:    Πίνακας Αποδεκτών

 

ΘΕΜΑ:   ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

 

Αξιότιμοι,

 

            Να σας ενημερώσουμε ότι το Σωματείο μας ιδρύθηκε το 1992, αριθμεί περί τα 450 μέλη-ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση και 150 φίλους-εθελοντές, έχει έδρα την Πάτρα και καλύπτει γεωγραφικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλά­δας με γραφεία συντονισμού και υποστήριξης των μελών του και στις πόλεις του Αγρινίου, Πύργου και Αιγιαλείας.

            Είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλή­ρυνση Κατά Πλάκας, μέλος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. – Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, μέλος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και μέλος της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης» και εργά­ζεται από κοινού με όμορες συλλογικότητες για επίλυση των προβλημάτων των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

            Το Σωματείο μας βραβεύτηκε το 2003 από το Υπουργείο Υγείας, ως ο πιο δραστήριος  εθελοντικός σύλλογος στον Ν. Αχαΐας και ήταν μια ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση για εμάς καθώς και ώθηση να συνεχίσουμε το εθελοντικό μας έργο. Βραβεύτηκε το 2013 από τον Δήμο Πατρέων και την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού για την εθελοντική προσφορά του, στις δράσεις, κατά τα έτη 2011 και 2012. Το Μάρτιο του 2015 βραβεύτηκε από την «Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρο­εγκεφα­λο­γραφίας & Κλινικής Νευροφυσιολογίας» του Νευρολογικού τμή­ματος του Γεν. Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» για τις δράσεις του και την κοινωνική προσφορά του. Επίσης βραβεύτηκε  ανάμεσα σε άλλους φορείς από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ως πρόσωπο της χρονιάς 2015 στο Ν. Αχαΐας για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και την προσήλωσή του σε στόχους που είχαν ως αφετηρία την ηθική, την ανιδιοτέλεια και τη φιλαλληλία. Για δύο συνεχόμενα έτη απέσπασε το Ασημένιο και εν συνεχεία το­ Χρυσό Βραβείο στα “Ηealthcare Business Awards 2017”, “Healthcare Business Awards 2018” στην κατηγορία ‘Σύλλογοι Ασθενών-Δράσεις υπο­στη­ριξης/εκπαί­δευσης μελών’ για τα προγράμματα ‘Συνηγορία για τη ΣΚΠ στη Δυτ. Ελ­λάδα’ και ‘Σωματοαισθητά Προκλητά Δυναμικά σε Άτομα με ΣΚΠ’ αντιστοίχως. Το 2018 τιμήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού ως αναγνώριση της εθελοντικής του προσφοράς. Το 2019 έλαβε τιμητική διάκριση από το Σύλλογο Καλών Τεχνών Πατρας “Κωστής Παλαμάς” για την προσφορά του στον συνάνθρωπο.

            Σκοποί του, είναι η ενημέρωση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης, η συμπαράσταση με την παροχή ψυχολογικής, ηθικής, υλικής υποστήριξης και η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΑμΣΚΠ).

            Διοργανώνουμε συνεχώς ενημερωτικές ημερίδες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για ανταλλαγή απόψεων, μεθόδων και επιστημονικών μελετών και συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα ανωτέρων & ανωτάτων ιδρυμάτων.

            Με την παρούσα, μετά από ενημέρωση από μέλη του Σωματείου μας τα οποία ζουν στο Αγρίνιο και τις εγγύς περιοχές για την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αγρινίου στο Μεσολόγγι, ουσιαστικά δηλαδή στο κλείσιμο των μονάδων αυτών στο Αγρίνιο και με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες δομές εξυπηρετούν μεταξύ άλλων και τα μέλη μας-ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης της Αιτωλ/νίας τα οποία πέραν των άλλων έχουν και μεγάλα κινητικά προβλήματα, αιτούμαστε την ανάκληση της απόφασης μεταφοράς των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αγρινίου στο Μεσολόγγι. Μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας και των ατόμων που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση στην περιοχή του Αγρινίου οι οποίοι θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Μεσολόγγι για παροχές υγείας με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους περίθαλψης για την πολιτεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα επέφερε η κατάργηση των υπηρεσιών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Αγρίνιο. Αντιθέτως, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων υγείας στην περιοχή θα ανέμενε κανείς τη δημιουργία και άλλης μονάδας παροχών υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Θεωρούμε ότι η υλοποίηση αυτής της απόφασης πέραν του ότι είναι ανάλγητη για τα Άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και όχι μόνο, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής, είναι και μακροπρόθεσμα επιβλαβής για τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, επιπλέον συρρικνώνει τις εντασσόμενες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπηρεσίες, για το οποίο πολλές φορές η πολιτειακή ηγεσία αναφέρθηκε στην πρόσφατη πανδημία.

            Ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του αιτήματός μας, σάς ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμβολή σας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος

Μαργαρίτα Καραγιώργου

 

Γ. Γραμματέας

Δημήτριος Μπάλλας

Διαβάστε επίσης