Ζαπορίζια: Νέοι βομβαρδισμοί κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο – Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται και πάλι

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, η Energoatom, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ξανά τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει η Energoatom σε ανάρτησή της στο Telegram.

Από τον βομβαρδισμό αυτόν προκλήθηκαν ζημιές σε γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή πολλών μετασχηματιστών του αντιδραστήρα 6 του πυρηνικού σταθμού και την λειτουργία για σύντομο χρονικό διάστημα γεννητριών έκτακτης ανάγκης, διευκρίνισε η Energoatom.

«Ούτε η παρουσία επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δεν τους σταματά» τους Ρώσους, πρόσθεσε η ουκρανική εταιρεία και κάλεσε τον ΔΟΑΕ να προβεί σε «πιο σθεναρές πράξεις» κατά της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, στο Russia Today αναφέρεται ότι αυτοί που ευθύνονται για τους βομβαρδισμούς είναι οι ουκρανικές δυνάμεις. Όπως σημειώνεται, «αρμόδιες Αρχές δήλωσαν στο RT ότι οι γραμμές υψηλής τάσης και οι εγκαταστάσεις επικοινωνίας σε μία από τις γεννήτριες υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα» (σ.σ. των βομβαρδισμών).   

Κρίσιμη η κατάσταση στη Ζαπορίζια

Όπως θυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο βομβαρδισμών πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Το Κίεβο και η Μόσχα αποδίδουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς αυτούς και αλληλοκατηγορούνται για πυρηνικό εκβιασμό.

Άλλες δύο πυρηνικές μονάδες βρέθηκαν να σύρονται στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία και αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να μείνουν εκτός πολέμου οι υποδομές αυτού του είδους για να μην προκληθεί μια πυρηνική καταστροφή.

Τη Δευτέρα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βομβάρδισε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του σταθμού στο Πιβντενοουκραΐνσκ, στη νότια Ουκρανία.

Επίσης στην αρχή της εισβολής, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στη βόρεια Ουκρανία, όπου το 1986 είχε σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Ο σταθμός αυτός, ο οποίος έχει κλείσει από το 2000, βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικά μολυσμένη από ραδιενεργά απόβλητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ