Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση

 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη (21/9) μερική επιστράτευση στη Ρωσία.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, που αναμενόταν από την Τρίτη το απόγευμα (20/9) αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο βασικός μας στόχος είναι η απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς είπε ακόμα και τόνισε ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει την Ρωσία.

Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό
εναντίον της Ρωσίας και δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «πολλά
όπλα για να απαντήσει» στις δυτικές απειλές, όπως τις χαρακτήρισε. «Δεν μπλοφάρω» είπε χαρακτηριστικά.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το διάγγελμα ακολούθησε αφότου έγινε γνωστό ότι η Μόσχα οργανώνει δημοψηφίσματα στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση προσάρτησή τους.

«Η Ρωσία θα υποστεί μεγαλύτερες συνέπειες εάν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία αν προσαρτήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ Βερολίνο και Παρίσι διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους, ότι τα στημένα δημοψηφίσματα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Οργή και απο τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ .

«Απαράδεκτη» η «προσπάθεια της Ρωσίας» για την αλλαγή των συνόρων, δηλώνει από την Γ.Σ του ΟΗΕ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Σολτς ανήγγειλε εξάλλου ότι το Βερολίνο θα φιλοξενήσει σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την 25η Οκτωβρίου.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε χθες Τρίτη τη βαρύτητα των «δημοψηφισμάτων» που αναμένεται να οργανωθούν για την προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας στη Ρωσία, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του σχεδίου από ηγέτες κρατών της Δύσης.

Ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητα μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.

https://www.ertnews.gr/

Διαβάστε επίσης