ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΜΠΑΘΡΕΛΛΟΣ: Ενας έμπειρος Πατρινός ειδικός παθολόγος, μας λύνει τις απορίες μας για τον “προσωπικό γιατρό”

 

 

Οι Ελληνες πολίτες αποκτούν πλέον τον προσωπικό τους ιατρό. Το σύστημα θα αποσυμφορηθεί και πλέον θα έχουμε τον γιατρό της εμπιστοσύνης μας. Ρωτήσαμε τον ειδικό παθολόγο Δρακούλη Μπαθρέλλο, ο οποίος έχει χρόνια εμπειρία και στο ΙΚΑ και το ΕΣΥ για το πως βλέπει τον θεσμό.

1. Ποιες αλλαγές φέρνει ο προσωπικός ιατρός;

Θα το πω απλά. Βάζει μια τάξη στο χάος που επικρατεί μέχρι σήμερα στο σύστημα υγείας. Η αλλαγή  είναι τεράστια, καθώς ο προσωπικός ιατρός θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει άμεσα την ασθένεια του, θα τον συμβουλεύσει και ενδεχομένως, άν είναι αναγκαίο, θα τον πλοηγήσει περαιτέρω στο σύστημα. Ο πολίτης επομένως, γνωρίζει αμέσως που θα απευθυνθεί όταν έχει ανάγκη, και δεν αισθάνεται μόνος και ανασφαλής. Η αποσυμφόρηση των ΤΕΠ των νοσοκομείων που θα προκύψει επίσης, είναι μεγάλο όφελος για όλους.

Ο προσωπικός ιατρος θα είναι δωρεάν;

Ναι. Ο πολίτης δεν πληρώνει. Είναι μια δωρεάν υπηρεσία.

Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο προσωπικός γιατρός;

Πλήρη Ιατρική αντιμετώπιση, δηλαδή συμβουλευτική πρόληψης ασθενειών, θεραπεία, χορήγηση συνταγών και παραπεμπτικών για εξετάσεις (εδώ τονίζω την μεγάλη άνεση της άυληςσυνταγογράφησης), συνεχή παρακολούθηση εξέλιξης των παθήσεων. Ενδεχόμενη πλοήγηση του στο σύστημα, σε άλλες ειδικότητες, για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακό έλεγο.

Ο πολιτης κερδίζει στο ζήτημα της υγείας του αν επιλέξει προσωπικό ιατρό;

Φυσικά. Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω ότι προσφέρει ο προσωπικός ιατρός. Επίσης, αναπτύσσεται με τη πάροδο του χρόνου μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ιατρό και ασθενή, μια σχέση ιερή, η οποία δεν μπορεί να δημιουργηθεί αν κάθε φορά τον εξετάζει διαφορετικός ιατρός. Διευκολύνει πολύ τις καταστάσεις και για τους δύο.

Ενας ειδικευμένος παθολόγος όπως εσείς είναι τελικά ο γιατρός που χρειαζόμαστε για “προσωπικό μας γιατρό”;

Ο Ειδικός Παθολόγος,  ο Παιδίατρος και ο γενικός ιατρός, πιστεύω ότι είναι οι κατάλληλες ειδικότητες γι’αυτόν το θεσμό. Εξαρτάται από την ηλικία του πολίτη η επιλογή της ειδικότητας.