Πατερίτσες, μπαστούνια ή περιπατητήρες; Πώς και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τα χρησιμοποιείτε;

Ποια βοηθήματα βάδισης λοιπόν υπάρχουν και ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης τους;

Ένα χειρουργείο, ένα ατύχημα ή ακόμα και το πέρασμα των χρόνων μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βοήθημα βάδισης. Ποια είναι τα είδη τους και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, είτε προσωρινοί είτε πιο μόνιμου χαρακτήρα, που θα οδηγήσουν κάποιον στο να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιο βοήθημα βάδισης. Η ανάρρωση μετά από μία χειρουργική επέμβαση, το σπάσιμο ενός ποδιού ή και η δυσκολία στο περπάτημα που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων, αποτελούν μερικούς από αυτούς.

Τα βοηθήματα βάδισης μας βοηθούν τόσο στο να ανακάμψουμε μετά από τον τραυματισμό μας, όσο και να διατηρήσουμε, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, την ανεξαρτησία μας όσον αφορά την κινητικότητά μας. Αν και οι ιατροί προτείνουν οι ίδιοι το είδος βοηθήματος που είναι κατάλληλο για την περίπτωση του καθενός, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιο απ’ όλα είναι το καταλληλότερο. Ποια βοηθήματα βάδισης λοιπόν υπάρχουν και ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης τους;

Πατερίτσες

Οι πατερίτσες αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά βοηθήματα βάδισης. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μας εξυπηρετεί απόλυτα όταν δε θέλουμε να υπάρχει καθόλου βάρος σε ένα  από τα πόδια μας. Χρησιμοποιούνται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση ή σπάσιμο στο πόδι, τον αστράγαλο, το γόνατο, το ισχίο κλπ. Κατά τη χρήση τους απαιτείται ισορροπία, αλλά και κάποια δύναμη στα χέρια, έτσι ώστε να περπατάτε με ασφάλεια με τις πατερίτσες.

Τοποθετήστε σωστά τις πατερίτσες

Για οποιοδήποτε βοήθημα βάδισης, η σωστή εφαρμογή μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων ή και πρόσθετου πόνου και επιβάρυνσης της τραυματισμένης περιοχής. Για να περπατάτε σωστά με πατερίτσες θα πρέπει όταν τις επιλέξετε να:

  • Στέκεστε όρθιοι, φορώντας παπούτσια.
  • Τα χέρια σας να κρέμονται φυσικά κάτω από τις πατερίτσες.
  • Να υπάρχουν 2-3 εκατοστά απόσταση μεταξύ μασχάλης και πατερίτσας
  • Οι χειρολαβές να φτάνουν μέχρι τον καρπό σας, επιτρέποντας μια ελαφριά κάμψη στον αγκώνα.

Εάν ο τραυματισμός σας επιτρέπει να υπάρχει κάποιο ελάχιστο βάρος στην περιοχή, τότε αντί για πατερίτσες μπορείτε να επιλέξετε ένα μπαστούνι ή έναν περιπατητήρα.

Πώς περπατάω σωστά με ένα μπαστούνι;

Ένα μπαστούνι που είναι πολύ ψηλό μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης, ενώ ένα μπαστούνι που είναι πολύ χαμηλό μπορεί να σας κάνει να σκύβετε με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε τη μέση σας. Για να υπολογίσετε το σωστό ύψος μπαστουνιού, θα πρέπει η χειρολαβή του βρίσκεται στο ύψος του καρπού. Το χέρι σας πρέπει να έχει μια ελαφριά κάμψη όταν το χρησιμοποιείτε, πράγμα που βελτιώνει τη σταθερότητα καθώς περπατάτε.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω μπαστούνι εάν πονάει το ισχίο μου;

Ένα μπαστούνι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και πόνο στο ισχίο μας. Η στήριξη στο μπαστούνι μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο προσωρινά, μέχρι να αποφασίσετε ποιες θα είναι οι επόμενες ιατρικές κινήσεις σας.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω περιπατητήρα;

Ο περιπατητήρας προτιμάται, όταν μπορούμε να ασκήσουμε λίγο βάρος στην τραυματισμένη περιοχή την ώρα που περπατάμε και ταυτόχρονα χρειαζόμαστε επιπλέον υποστήριξη για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας. Ο περιπατητήρας Πι είναι το πιο υποστηρικτικό βοήθημα για το περπάτημα. Βέβαια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βοηθήματα είναι πιο ογκώδες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκάλες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία περιπατητήρων, συμπεριλαμβανομένων πτυσσόμενων, με τροχούς κλπ.

 

FORTUNA - Τα καλύτερα ορθοπεδικά είδη με ένα κλικ στην πόρτα σας!