Υπόθεση Μαντλίν: Οι γονείς της έχασαν το δικαστήριο εναντίον αστυνομικού από την Πορτογαλία

Η 3χρονη τότε Μαντλίν εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε με τους γονείς της στην Πράια ντα Λουζ ενώ οι γονείς της δειπνούσαν σε εστιατόριο με φίλους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε την Τρίτη κατά των γονέων της αγνοούμενης Μαντλίν ΜακΚαν, οι οποίοι είχαν μηνύσει έναν Πορτογάλο αστυνομικό για δυσφήμιση.

Ο αστυνομικός, Goncalo Amaral, ο οποίος εργάστηκε στην έρευνα για την εξαφάνιση της Madeleine το 2007, ανέφερε σε ένα βιβλίο που έγραψε, Truth of the Lie, ότι οι γονείς της μικρής ενδέχεται να έχουν σχέση με την εξαφάνισή της, σύμφωνα με το Reuters.

Οι γονείς της Μαντλίν μήνυσαν τον αστυνομικό για συκοφαντική δυσφήμιση. Το 2015, ένα πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε υπέρ τους, υποχρεώνοντας τον Amaral να τους καταβάλει αποζημίωση. Δύο χρόνια αργότερα η απόφαση αναιρέθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Οι ΜακΚανς άσκησαν έφεση ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή και την ελευθερία της έκφρασης δεν είχαν υποστηριχθεί από την Πορτογαλία.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν παρέβη το καθήκον της να προστατεύσει τα δικαιώματα των γονιών και ότι τα επιχειρήματά τους σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας ήταν αβάσιμα.