Δεκάδες χώρες έχουν ακόμη Μοναρχία: Πώς διοικούν βασιλιάδες και εμίρηδες στον σύγχρονο κόσμο

Μπορεί να είναι βασιλιάς ή βασίλισσα, εμίρης, ακόμη και σουλτάνος: Αυτές είναι χώρες που έχουν ακόμα μονάρχες. Τέσσερις διαφορετικοί τύποι μοναρχίας έχουν «επιβιώσει» μέχρι σήμερα, ενώ 43 συνολικά χώρες έχουν ακόμη αυτό το πολίτευμα.

Ξεκινώντας από τη Συνταγματική Μοναρχία, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ιαπωνία, η Δανία και βέβαια το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα κράτη αυτά, ο μονάρχης μοιράζεται την εξουσία με μια συνταγματικά θεμελιωμένη κυβέρνηση κι έχει τελετουργικά καθήκοντα και ορισμένες ευθύνες, καμία όμως πολιτική εξουσία.

Για παράδειγμα, ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να υπογράψει όλους τους νόμους για να τους κάνει επίσημους, αλλά δεν έχει την εξουσία να τους αλλάξει ή να απορρίψει νέους νόμους.

Στη συνέχεια έχουμε την Απόλυτη Μοναρχία, όπου ο μονάρχης έχει πλήρη και απόλυτη πολιτική εξουσία. Μπορεί να τροποποιήσει, να απορρίψει ή να δημιουργήσει νόμους, να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό, να διορίσει πολιτικούς ηγέτες και ούτω καθεξής.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα χωρών με απόλυτες μοναρχίες:

  • Σαουδική Αραβία
  • Πόλη του Βατικανού
  • Εσουατίνι (παλαιότερα γνωστή ως Σουαζιλάνδη)

Στην περίπτωση της Ομοσπονδιακής Μοναρχίας, ο μονάρχης υπηρετεί ως ηγέτης με διακοσμητικό ρόλο μίας ομοσπονδίας κρατών που έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις, ή ακόμα και μοναρχίες.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μαλαισία.

Η Μαλαισία, μάλιστα, αποτελεί μια μοναδική μορφή ομοσπονδιακής μοναρχίας. Κάθε πέντε χρόνια, οι βασιλικοί ηγέτες κάθε πολιτείας επιλέγουν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο μονάρχης ή ο «Yang di-Pertuan Agong», της Μαλαισίας και των αντίστοιχων πολιτειών. Επιπλέον, η μοναρχία είναι επίσης συνταγματική, επιτρέποντας σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα να κυβερνά.

Τέλος, υπάρχει και η Μικτή Μοναρχία, στην οποία ένας απόλυτος μονάρχης μπορεί να διαιρεί τις εξουσίες με διαφορετικούς τρόπους, αναλόγως τη χώρα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα χωρών με μικτές μοναρχίες:

  • Ιορδανία
  • Μαρόκο
  • Λιχτενστάιν

Είναι ενδιαφέρον ότι το Λιχτενστάιν είναι η μόνη ευρωπαϊκή μοναρχία που εξακολουθεί να ασκεί αυστηρή αγνική πρωτογένεια. Στην αγνική πρωτογένεια, ο βαθμός συγγένειας καθορίζεται με τον εντοπισμό της καταγωγής από τον πλησιέστερο κοινό πρόγονο μέσω των αρσενικών προγόνων, αποκλείοντας ουσιαστικά τις γυναίκες της οικογένειας.

dikaiologitika.gr