Σταύρος Ζαλμάς: «Δυστυχώς οι Έλληνες έχουν χάσει το φιλότιμο τους»

 

 

Ο Σταύρος Ζαλμάς παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό 7 Μέρες Tv και την δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου με αφορμή τη νέα καθημερινή σειρά εποχής του OPEN, Έρωτας Φυγάς. Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σττην ομοιότητα που παρουσιάζει η σημερινή εποχή με εκείνη του μακρινού 1957 οπότε και διαδραματίζεται η ιστορία της νέας σειράς.

Τι σας έκανε να πείτε το «ναι» στον Έρωτα Φυγά;

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσελεμέγκος, το υπέροχο καστ ηθοποιών, η εταιρεία παραγωγής και φυσικά το ύφος του ρόλου.

Μοιάζει η εποχή του 1957, όπου κινούνται οι ήρωες σας, με αυτήν που ζούμε σήμερα, το 2022;

Καλώς η κακώς, η ιστορίας της Ελλάδας σε κάποιες περιόδους της μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Το 1957 οι άνθρωποι μόλις είχαν βγει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έναν εμφύλιο. Ζούσαν φτωχικά και προσπαθούσαν να επιβιώσουν μετά από μια καταστροφή. Σήμερα, μετά από μνημόνια, πανδημία και ενεργειακή κρίση, ζούμε παραπλήσια φτώχεια. Τι δεν έχουμε όμως σε σχέση με το 1957; Τις ίδιες αξίες, την ίδια ηθική, την ίδια τιμιότητα. Η κοινωνία τότε είχε αξίες και ηθική. Σήμερα, ο καλός άνθρωπος, ο καθαρός, ο ειλικρινής είναι δυσεύρετος. Λέμε «αγαθός» και αυτό είναι μειονέκτημα – σκεφτείτε τι νοσηρή είναι η κοινωνία μας! Για αυτό βλέπουμε γύρω μας τόση βία και εγκληματικότητα.

Το 1960 υπήρχε μια άλλη αίσθηση για τα πράγματα. Ότι όλοι μαζί, με αγώνα ως σύνολο, θα αλλάξουμε την κοινωνία, θα αγωνιστούμε για τη δημοκρατία, την ελευθερία, για έναν καλύτερο κόσμο, για το δίκιο. Σήμερα δυστυχώς οι Έλληνες έχουν χάσει το φιλότιμο τους. Η Ελλάδα έχει χάσει την ελληνικότητα της. Γιατί το να είσαι Έλληνας δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεωγραφική θέση. Έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα έχει να κάνει με τον πολιτισμό και τις ιδέες.

https://www.zappit.gr/

Διαβάστε επίσης