Ξεπέρασαν τους 30 οι μετασεισμοί σε Αχαΐα - Ηλεία, μετά τα 4,1 Ρίχτερ - Τι δηλώνει ο Ακης Τσελέντης

 

Συνεχίζονται ασταμάτητα οι δονήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία , μετά τους δύο δυνατούς σεισμούς χθες το απόγευμα, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 30 μετασεισμικές δονήσεις, που δεν ξερνούν όμως τα 2 Ρίχτερ.

Οι δύο σεισμοί που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στους δύο νομούς , κατεγράφησαν με μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Πύργο, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα  και περίπου μία ώρα αργότερα  4,1 Ρίχτερ, στις 17.10 κοντά στην Πάτρα.

Οι σεισμολόγοι , ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί, καθώς θεωρούν το φαινόμενο να εξελίσσεται φυσιολογικά με μικροδονήσεις.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν από λίγη ώρα,  ο γνωστός σεισμολόγος Ακης Τσελέντης σημείωσε:

Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήσαμε δύο σεισμούς μεγέθους 4 στον Πατραϊκό κοντά στην Κάτω Αχαγιά και ΝΔ του Κατακόλου στην θάλασσα. Αμφότερα τα σεισμικά γεγονότα ακολουθήθηκαν από φυσιολογικές μετασεισμικές ακολουθίες. Επομένως η μέχρι τώρα εξέλιξη τους δεν μας προβληματίζει.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος που έχει με τα ΕΛΠΕ έχει ενισχύσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στην Δ. Πελοπόννησο με επιπλέον 45 σεισμογράφους, επομένως έχουμε μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα της εξέλιξης των σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι γεγονός ότι ειδικά στο κεντρικό Ιόνιο έχει συσσωρευτεί αρκετή σεισμική ενέργεια και είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή να εκτονωθεί με κάποιο σεισμικό γεγονός.
Πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου ότι επειδή τα τελευταία χρόνια δεν βίωσαν κάποιον ισχυρό σεισμό η περιοχή τους δεν έγινε ξαφνικά ασεισμική, για αυτό πρέπει πάντα να ακολουθούν πιστά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα).


 

 

Διαβάστε επίσης