Έρχεται νέο μοντέλο στους λογαριασμούς ρεύματος - Το κυβερνητικό σχέδιο για το φυσικό αέριο

Αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αναζητούν στην Κομισιόν, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να σφίγγει την ενεργειακή «θηλειά» γύρω από την Ευρώπη.

Άπαντες στην ΕΕ λένε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και αναζητείται η ευρωπαϊκή απάντηση, που θα έρθει να συμπληρώσει τα εθνικά σχέδια των κρατών.

«Για τις τιμές υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι. Είναι καλή, αλλά είναι αρκετή; Δεν το νομίζω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις

Στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση «ήδη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως ανακοίνωσε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες, ουσιαστικά με ακόμη πιο μειωμένη τιμή, σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι «στο τραπέζι» επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο, με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Με μια επιδότηση στην αντλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι, οι ευάλωτοι», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έτσι θα δοθεί και η δυνατότητα να συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα εκμεταλλεύεται και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας

Η κυβέρνηση ποντάρει στην θετική πορεία της οικονομίας, αφού τα έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν, καθώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα +10 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος 5,9 δις που είχαμε προϋπολογίσει.

Επιδοτήσεις και στη Γαλλία

Και στη Γαλλία προχωρούν σε αύξηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια για τους ευάλωτους πολίτες.

«Τα μέτρα που μόλις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, αυτό που κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τις επιδοτήσεις που είναι αναγκαίες, που είναι μετρημένες, υπεύθυνες, και η ενίσχυση στοχεύει σε όσους την χρειάζονται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.

Κρίσιμα είναι εν τω μεταξύ τα δύο επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια στην Πράγα και τις Βρυξέλλες.

Επιδότηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά όλο τον χειμώνα

Αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις σχετικά με την επιδότηση φυσικού αερίου, με την επικρατέστερη ημερομηνία της ανακοίνωσης του σχεδίου να είναι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή στήριξη.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη να είναι ιδιαίτερα σημαντική και να διαρκέσει όλο τον χειμώνα.

Όπως μετέδωσε το MEGA, έχει δημιουργηθεί μία συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου, ενώ γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθεί και η Γαλλία σε αυτό το «μπλοκ» – και μάλλον σε αυτό τον στόχο έγκειται και η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Μακρόν στο Παρίσι – το οποίο ζητά να υπάρξει μία ισχυρή παρέμβαση για να μπει πλαφόν στην τιμή όλου του φάσματος της ενέργειας, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο δηλαδή.

Κλιμακωτή στήριξη για το ρεύμα – Διαφωνία με τους παρόχους

Υπάρχει ένα ζήτημα με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι οποίοι πρέπει να ανακοινώσουν την ερχόμενη Τρίτη τις τιμές – κάτι που πρέπει να κάνουν κάθε μήνα.

Και αυτό, επειδή οι πάροχοι ήθελαν πρώτα να περιμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ύψος της στήριξης.

Ωστόσο, την Τρίτη θα ανακοινώσουν τις τιμές και μετά θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το τι ακριβώς θα γίνει με τους λογαριασμούς.

πηγή