Τα σημάδια ότι το μωρό θα περπατήσει σύντομα

Μερικά παιδιά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο

Τα πρώτα βήματα που θα κάνει το μωρό είναι ένα τεράστιο ορόσημο στη ζωή σας, αλλά μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια. Μερικά παιδιά περπατούν νωρίς, ενώ άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο και εξάσκηση, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι γονείς που αγχώνονται ή ανησυχούν για το πότε θα περπατήσει το μωρό. Μπορεί να αναρωτιέστε εάν επιτυγχάνουν ορόσημα σε κατάλληλο χρονικό διάστημα ή εάν κάνετε αρκετά για να υποστηρίξετε την κινητικότητά τους. Επιπλέον, μπορεί να αγχώνεστε καθώς δεν γνωρίζετε πότε θα πρέπει να ξεκινήσετε να διακοσμείτε το σπίτι έτσι ώστε να είναι φιλικό και ασφαλές για το μωρό σας, καθώς πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει να πηγαίνει παντού.

Τα σημάδια ότι το μωρό θα κάνει σε λίγο τα πρώτα του βήματα

Υπάρχουν μια σειρά από σημάδια που μπορούν να υποδεικνύουν εάν το μωρό σας ετοιμάζεται να αρχίσει να περπατά. Εάν το μωρό σας εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα σημάδια, τότε μπορείτε να περιμένετε ότι θα περπατήσει σύντομα.

Βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μέσο μωρό αρχίζει να μπουσουλά μεταξύ 6 και 13 μηνών και μπορεί να τραβήξει τον εαυτό του μεταξύ 9 και 12 μηνών. Είναι πολύ πιθανό να το δείτε να κάνει τα πρώτα σας βήματα μεταξύ 8 και 18 μηνών.

Θυμηθείτε όμως ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ως εκ τούτου δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει να περπατά σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να βρει τον τρόπο και να νιώσει άνετα ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Κάνει συγκεκριμένες κινήσεις

Σε αυτές τις κινήσεις συμπεριλαμβάνονται το σκύψιμο ή και το να κάθετε λυγίζοντας τα γόνατά του, όπως θα έκανε ένας ενήλικας ένα κάθισμα (squat). Αυτό διότι ένα μεγάλο μέρος του περπατήματος περιλαμβάνει το λύγισμα των γονάτων, ώστε να μπορεί εύκολα να βάλει το ένα πόδι μπροστά από το άλλο.

Αν λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το μωρό σας σκύβει ή κάθεται οκλαδόν (ακόμη και με τη βοήθεια επίπλων για υποστήριξη), τότε είναι καθ’ οδόν για να περπατήσει.

Επιλέγει τις… σκάλες

Εάν το μωρό σας μπορεί να ανέβει τις σκάλες μπουσουλώντας, τότε αναπτύσσει την κινητικότητα και τη δύναμη που απαιτείται για να περπατήσει, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό να φροντίσετε ώστε να κάνετε το σπίτι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για να μειώσετε την πιθανότητα ατυχημάτων.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να εγκαταστήσετε «πύλες» στην αρχή και στο τέλος της σκάλας, καθώς το μωρό σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα σύντομα.

Γκρινιάζει πιο πολύ

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να κινείται περισσότερο. Θα αρχίσουν να προσπαθούν να τραβήξουν τον εαυτό τους ενώ χρησιμοποιούν έπιπλα για υποστήριξη και θα αρχίσουν να μπουσουλούν και να περιπλανώνται.

Εάν το μωρό σας γίνεται όλο και πιο ιδιότροπο όταν δουλεύει το πάνω μέρος του σώματός του, είναι πιθανό να προσπαθήσει να περπατήσει, όπως βλέπει άλλους ανθρώπους να κάνουν. Δεν θα αργήσει μέχρι να έχει την δύναμη να κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

imommy.gr

Διαβάστε επίσης