Θα συνεχιστεί και το 2023 να “καίει” τα νοικοκυριά η ακρίβεια στο ράφι

16/09/2022 | 06:40

 

 

Τη διατήρηση του πληθωρισμού στο ράφι για τουλάχιστον ένα 12μηνο ακόμη, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προμηνύουν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών, που τοποθετούν την αποσυμπίεση στα περιθώρια κέρδους στη βιομηχανία βασικών καταναλωτικών προϊόντων, λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους εισροών, από την ερχόμενη άνοιξη.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών ενισχύονται και από τη νέα αισθητή άνοδο κατά 28,1% των τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, με αιχμή τα ενεργειακά αγαθά, που καταγράφηκε τον μήνα Ιούλιο. Στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, οι στρατηγικές της εγχώριας βιομηχανίας αγαθών ευρείας κατανάλωσης που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε πρακτικές διαχείρισης των έντονα πληθωριστικών πιέσεων στο λειτουργικό κόστος, προωθώντας κινήσεις όπως:

– Επιθετικότερη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου των κωδικών,

– Περιορισμό του στοκ και των καινοτομιών με χαμηλές επιδόσεις,

– Χαμηλότερο όριο εκπτώσεων ποσότητας,

– Ελκυστικότερα εμπορικά κίνητρα παράταση των ημερών πίστωσης,

– Ανάπτυξη συνεργειών.

Βαρόμετρο προσαρμοστικότητας αποτελεί η ευελιξία σε όρους κερδοφορίας και δεικτών ρευστότητας κάθε επιχείρησης, με την πρακτική ανατιμήσεων στα τιμολόγια χονδρικής να παραμένει, μολονότι το πεδίο των αυξήσεων στην τελική τιμή καταναλωτή έχει αρχίσει να στενεύει για όλη την αγορά.

Παρά το θετικό αποτύπωμα του τουριστικού ρεύματος στις πωλήσεις των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, το μπαράζ ανατιμήσεων στο ράφι -που έχει ξεκινήσει από τον περσινό Οκτώβριοέχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική εγχώρια κατανάλωση και τα μηνύματα για την αγοραστική δυνατότητα τους επόμενους μήνες προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό δαπανών στα νοικοκυριά.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που διεξήχθη από τις 2/8 έως τις 2/9/2022, έξι στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι η πληθωριστική κρίση του 2022 είναι η χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει έως σήμερα, με την ακρίβεια να αποτελεί το μείζον ζήτημα για τα εγχώρια νοικοκυριά. Ειδικότερα, το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο από το 52% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία Covid-19 με μόλις 1%.

Σε σχέση με παρελθούσες κρίσεις, όπως η δημοσιονομική της δεκαετίας του 2010 ή του κορονοϊού 2020-2021, το κοινό θεωρεί σε ποσοστό 64% ότι η σημερινή πληθωριστική κρίση είναι χειρότερη. Το κόστος ενέργειας και θέρμανσης είναι το πιο επιβαρυντικό για το κοινό σε ποσοστό 56% και ακολουθούν τα προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 27%, τα κόστη καυσίμων και μεταφορών με 13% και τέλος τα προϊόντα εκτός τροφίμων με μόλις 1%.

https://www.naftemporiki.gr/

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της