Ανδρέας Κατσανιώτης: Μελέτη για την δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης του κάμπου Δυτικής Αχαΐας

Στα «Δύμαια ‘22»

Στην εκδήλωση  του Δήμου Δυτικής Αχαΐας , «Δύμαια ‘22» με θέμα την ανάπτυξη της περιοχής παρευρέθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και κεντρικός ομιλητής ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε:
 
 «Ως Υφυπουργός έχω την δυνατότητα στενής συνεργασίας με τον συνάδελφο Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Καραγιάννη. Του έθεσα το ζήτημα της επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης για να συνεχίσει «Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο συντήρησης στο Φράγμα Πηνειού. Η μείωση των δυνατοτήτων του, οι απώλειες νερού του φράγματος στα δίκτυα διανομής είναι τεράστια. Ο κάμπος Δυτικής Αχαΐας αφυδατώνεται και το νερό χύνεται στη θάλασσα. Η δημόσια συζήτηση για την άρδευση του κάμπου, δυστυχώς, για πολλά χρόνια ήταν σε τέτοιου τύπου βάση. Και η Κυβέρνηση σήμερα, ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες μελέτες ύψους  8,5 εκατομμυρίων που αφορά το φράγμα του Πηνειού. Στόχος είναι η ριζική του ανακαίνιση και η μελέτη της υδρογεωλογικής του δυνατότητας. Με απλά λόγια πόσα στρέμματα με υπογειοποιημένο δίκτυο μπορεί να αρδεύσει το φράγμα. Έτσι, θα τελειώσει με επιστημονική σφραγίδα η ανούσια διαμάχη για το νερό μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας.
Μετά από έξι μήνες που θα τελειώσει η πρώτη φάση της μελέτης θα μπορέσει να γίνει  η  επέκτασή της για να συμπεριλάβει τη δημιουργία  υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα. Σας το λέω σαν ειδικός! Είναι ο μόνος τρόπος!»
Τέλος, σημείωσε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς σχεδιάζουν την προώθηση μιας ακόμα σειράς απαραίτητων έργων για την ευρύτερη περιοχή αλλά και ειδικά για την Δυτική Αχαΐα όπως για παράδειγμα:
•             τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του οικισμού Αλυκών Κάτω Αχαΐας
•             Δράσεις οικοτουριστικής ανάδειξης περιοχών ιδιαίτερου κάλλους. 
•             Κυρίως του οικοσυστήματος της Στροφυλιάς – Κοτυχίου 
•             την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στον πρωτογενή τομέα με τη χρήση μεθόδων ευφυούς γεωργίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση ποιότητας των παραγομένων προϊόντων.

Διαβάστε επίσης