Επιστροφή στα θρανία: Γυρνάμε στο σχολείο χωρίς άγχος

 

 

Αν η επιστροφή στο σχολείο αγχώνει το παιδί σας, δείτε πώς θα το βοηθήσετε.

Το άγχος για το σχολείο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν είτε γιατί είναι η πρώτη τους φορά είτε γιατί καλούνται να αφήσουν τις ξέγνοιαστες συνήθειες του καλοκαιριού και να επιστρέψουν στο καθημερινό διάβασμα. Ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η περίπτωση, οι γονείς μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού, εφαρμόζοντας απλές και δημιουργικές στρατηγικές που θα το κάνουν να νιώσει ασφάλεια και θα εντείνουν την περιέργειά του για το νέο ξεκίνημα.

Δημιουργήστε ένα κλίμα οικειότητας

Τα παιδιά έχουν την τάση να αγχώνονται όταν δεν ξέρουν τι να περιμένουν.

· Βοηθήστε το να προσαρμοστεί σε νέες ρουτίνες και στο άγνωστο περιβάλλον, μιλώντας του για αυτά που θα δει και θα βιώσει.
· Ενθαρρύνετέ το να κάνει ερωτήσεις για ό,τι το ανησυχεί και το προβληματίζει και απαντήστε του με ειλικρίνεια.
· Εξηγήστε του πώς μπορεί να οργανώσει τα πράγματά του στο θρανίο του την ώρα του μαθήματος για να νιώσει ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.

Εστιάστε στα θετικά αντί για το άγχος

Ενας τρόπος για να μειώσετε το άγχος και το στρες σχετικά με την έναρξη του σχολείου είναι να του υπενθυμίσετε όλα όσα το κάνουν μια ευχάριστη εμπειρία μάθησης.

· Πείτε του ότι μπορεί να μάθει πολλές νέες δεξιότητες και να εξασκήσει όσες έχει ήδη κατακτήσει.
· Μιλήστε του για τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει μαζί με τους συμμαθητές και τους φίλους του.

Διαβεβαιώστε το παιδί ότι δεν είναι μόνο του

Υπενθυμίστε του ότι δεν αισθάνεται μόνο εκείνο έτσι και ότι υπάρχουν και άλλοι μαθητές που είναι εξίσου ανήσυχοι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

· Καθησυχάστε το, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να είναι νευρικά και ότι πιθανότατα θα αφιερώσουν χρόνο βοηθώντας τους μαθητές να αισθάνονται πιο άνετα καθώς εγκαθίστανται στην τάξη.
· Υπενθυμίστε του να παίρνει βαθιές ανάσες, που θα το βοηθήσουν να εκτονώνει σταδιακά την ένταση και να παραμένει ψύχραιμο.

Προσπαθήστε να είστε παρόντες

Καθώς το παιδί σας επιστρέφει στο σχολείο, καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να είστε δίπλα του, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

· Ενας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσπαθήσετε να είστε στο σπίτι περισσότερο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που επιστρέφει στο σχολείο, εάν αυτό είναι δυνατόν.
· Ακριβώς πριν από την έναρξη του σχολείου και κατά τις πρώτες μέρες, προσπαθήστε να είστε διαθέσιμοι για να υποστηρίξετε το παιδί σε αυτή τη μετάβαση.
· Εάν εργάζεστε προσπαθήστε να κανονίσετε τις ώρες σας έτσι ώστε να μπορείτε να αφήσετε το παιδί στο σχολείο ή να το παραλάβετε.
· Το να του αφήσετε ένα ενθαρρυντικό σημείωμα στο σακίδιό του ή να του τηλεφωνήσετε πριν φύγει για το σχολείο, μπορεί να το βοηθήσει επίσης να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.

https://www.imommy.gr/