Αυξήσεις στις συντάξεις ή προσωπική διαφορά

του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγου

 

Όπως  όλοι γνωρίζουμε από το 2010 οι συντάξεις όχι μόνο έχουν παραμείνει καθηλωμένες αλλά υπέστησαν και μεγάλες περικοπές, που αρκετές φορές ξεπέρασαν το 40% των αρχικών συντάξεων με αποτέλεσμα να ανατρέψουν και να φτωχοποιήσουν το επίπεδο ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων.

Το 2016 με το Νόμο 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) επιβλήθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων και των παλιών συνταξιούχων που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τις 13/05/2016. Με τον επανυπολογισμό αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία των παλιών συνταξιούχων είδε το νέο ποσό της σύνταξης που τους αναλογεί να είναι μικρότερο από αυτό που λάμβανε όταν συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό το ποσό που είναι μικρότερο από το τελικώς καταβαλλόμενο, είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά την οποία σύμφωνα το Ν. 4387/16 όσο και με τον Ν. 4670/20 (Ν. Βρούτση), το πιστώνονται ως “χρεωστικό γραμμάτιο” και με τις σχετικές διατάξεις θα συμψηφίζεται μέχρι να εξοφληθεί με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων.

Με τα άρθρα 14 & 33 του Ν. 4387/16 όπως τροποποιήθηκαν με τα άρθρα 25 & 29 του Ν. 4670/20, προβλέπεται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αύξηση στην κύρια σύνταξη με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο και δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Συνεπώς, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και το ποσοστό αύξησης που θα προκύψει δεν είναι ικανό ώστε να την μηδενίσει. Ενώ για τους υπόλοιπους περίπου 1,5 εκ. συνταξιούχους που θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους από τη 01η/01/2023 αξίζει να αναφερθεί ότι η αύξηση θα είναι επί των μικτών ποσών των συντάξεων, ενώ η ημερομηνία καταβολής δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τον Μάρτη του 2023, δοθέντος ότι στις αρχές Μαρτίου θα μπορεί να οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.

Στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά, τις τεράστιες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, οδηγούνται όλα τα νοικοκυριά των συνταξιούχων σε συρρίκνωση του πραγματικού τους εισοδήματος, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η πραγματική αύξηση όλων των συντάξεων και απολύτως απαραίτητη η κατάργηση του συμψηφισμού των αυξήσεων με την προσωπική διαφορά. 

 

 

Διαβάστε επίσης