Κέικ βανίλια-σοκολάτα

Από τον Πέτρο Συρίγο

Υλικά

250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

400 γραμμ. ζάχαρη

5 αβγά

250 ml γάλα

1 βανίλια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ

3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη

1 πρέζα αλάτι

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ ή σε σύρμα χειρός χτυπάμε το μαλακό βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και περιμένουμε να ενσωματωθεί συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε ένα ένα στο μίξερ μέχρι να τα βάλουμε όλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, ώστε να ενσωματωθούν. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα το αλάτι, τη βανίλια, το μπέικιν και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Χαμηλώνουμε την ένταση της ταχύτητας και προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, ενσωματώνουνε και το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα αέρινο ομοιογενές μίγμα για το κέικ βανίλια-σοκολάτα. Προσοχή: Δεν θέλει πολύ χτύπημα από τη στιγμή που θα μπει το αλεύρι, απλώς να ενσωματωθούν.

Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή πασπαλισμένη με ζάχαρη στρογγυλή φόρμα κέικ βάζουμε τα 3/4 από το μίγμα.

Στο υπόλοιπο μίγμα ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε σε διάφορα σημεία με το κουτάλι το μίγμα σοκολάτας και στριφογυρίζουμε λίγο με το κουτάλι, ώστε να ανακατευτούν, αλλά όχι πολύ. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς και στη συνέχεια για 15 λεπτά στους 180. Αφαιρούμε από τον φούρνο, το βγάζουμε στον πάγκο μας και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει. Επειτα αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο και, όταν κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμο το ζουμερό κέικ βανίλια-σοκολάτα.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης