Πρώτη φορά Δημοτικό – Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας

Μιλήστε θετικά για το σχολείο

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε κασι είδικά για τα παιδάκια που θα πάνε πρώτη φορά στο Δημοτικό. Ειδικά, όταν η νέα αρχή αφορά την είσοδο του παιδιού σε ένα καινούριο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αλλά και υποχρεώσεις, όπως το σχολείο.

Συνήθως, έχει προηγηθεί η φοίτηση στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, γεγονός που σημαίνει πως και οι γονείς και τα παιδιά έχουν βιώσει ήδη τον αποχωρισμό. Φέτος ήρθε η ώρα να πάει και το δικό σας παιδάκι στην πρώτη Δημοτικού. Πώς θα μπορέσετε να κάνετε όμως, τη μετάβαση πιο εύκολη;

 

Πώς να τα προετοιμάσετε για το Δημοτικό

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι ένα μεγάλο γεγονός για την οικογένεια. Αυτή η χρονιά μπορεί να είναι από τις πιο συναρπαστικές στη ζωή ενός παιδιού καθώς θα μάθουν καινούρια πράγματα και θα γνωρίσουν φίλους. Μπορεί όμως, να μη γίνει τόσο ομαλά εάν δεν προετοιμαστείτε κατάλληλα εκ των προτέρων. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση στην πρώτη Δημοτικού για το παιδάκι σας.

 

Μιλήστε θετικά για το σχολείο

Το παν είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας από νωρίς. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια θετική προσέγγιση για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μιλήστε του για τους καινούριους φίλος και τις παρέες που θα κάνει καθώς και τα πολλά καινούρια πράγματα που θα μάθει.

 

Διαβάστε εκ των προτέρων

Ξεκινήστε από τις πρώτες κιόλας μέρες να το μαθαίνετε σιγά σιγά ανάγνωση. Ήδη τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν την αλφάβητο από το νηπιαγωγείο καθώς και το να γράφουν το όνομά τους. Εσείς λοιπόν, μπορείτε να διαβάσετε μαζί τους βιβλία και να το βάζετε να διαβάζει και εκείνο, έστω και λεξούλες. Επιπλέον, αν και το παιδί έχει ξεκινήσει ήδη από το νηπιαγωγείο τις μαθηματικές πράξεις, στην πρώτη Δημοτικού ξεκινάει τις πιο σύνθετες, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση. Ξεκινήστε την εκμάθηση των αριθμητικών πράξεων εκ των προτέρων ώστε το παιδί σας να είναι πιο εξοικειωμένο. Ένα από τα βασικότερα νέα πράγματα που μαθαίνουν στην πρώτη Δημοτικού είναι η ανάγνωση της ώρας. Αυτή η δεξιότητα μπορεί να δυσκολέψει κάποια παιδιά οπότε θα μπορούσατε να φοράτε ρολόι στο μικρό σας πολύ πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

 

Ξεκινήστε τη ρουτίνα από νωρίς

Εάν θέλετε να αποφύγετε γκρίνιες για το πρωινό ξύπνημα ή το διάβασμα δημιουργήστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα με συγκεκριμένη ώρα ξυπνήματος, φαγητού, μελέτης και βραδινού ύπνου. Η ρουτίνα που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να αντιστοιχεί στις ώρες του σχολείου ώστε το παιδί σας να μπορέσει να προσαρμοστεί εύκολα μετέπειτα. Εάν ακολουθήσετε τις συμβουλές αλλά παρόλα αυτά, ο μικρός σας «μαθητής» δε δείχνει να προσαρμόζετε ακόμα, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν κάποια παιδιά που αργούν περισσότερο από τα υπόλοιπα στην προσαρμογή το πρώτο χρονικό διάστημα. Μιλήστε μαζί του και ρωτήστε γιατί δε θέλει να πάει, ακούστε το, δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε, εξηγήστε του κι εσείς από την πλευρά σας γιατί είναι σημαντικό να πηγαίνει σχολείο. Κάντε το με τον τρόπο σας να νιώσει ασφάλεια και σιγά σιγά θα αρχίσει να προσαρμόζετε και θα κάνει φίλους. Και στο τέλος…δε θα θέλει να γυρίσει σπίτι!

 

IMOMMY.GR

Διαβάστε επίσης