Επαφές σε υπουργεία του Δημάρχου Δυτ. Αχαΐας

 

Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

Σειρά αλλεπάλληλων επαφών πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Σταυρογιαννόπουλο, για την προώθηση ζητημάτων του Δήμου.

Οι επαφές ξεκίνησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί διασφαλίστηκε επί πλέον κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου στην Κάτω Αχαΐα. Το κονδύλι αυτό, έρχεται να προστεθεί στην ήδη διασφαλισμένη πίστωση του 1,2 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την άμεση δημοπράτηση του έργου με εξασφαλισμένες όλες τις πιστώσεις για την ολοκλήρωσή του.

Ταυτόχρονα στο Υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε η επόμενη φάση ένταξης έργων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Από εκεί διασφαλίστηκαν συνολικοί πόροι ύψους 1, 25 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψουν την δημοπράτηση δύο ώριμων έργων που είναι η ανακατασκευή του Σχολαρχείου στην Άνω Αχαΐα και του κινηματογράφου Κριμπά στα Σαγέικα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ξαναδώσουν ζωή σε δύο εμβληματικά κτίρια που συνδέονται άμεσα με την εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εκεί τέθηκε ένα ειδικό ζήτημα. Στις πλημμύρες της περασμένης χειμερινής περιόδου επλήγη σημαντικός αριθμός Ρομά συνδημοτών που λόγω έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας και άλλων εγγράφων στάθηκε αδύνατο να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν. Το θέμα τέθηκε με έμφαση και αναζητήθηκε τρόπος για την ικανοποίηση του αιτήματος. Ταυτόχρονα αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που θα ορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, τόσο σε ότι αφορά κατοικίες όσο και για καταστήματα και επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Οι επαφές έκλεισαν στο Υπουργείο Υποδομών. Εκεί ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών για την Πατρών-Πύργου, τόσο την υπό κατασκευή όσο και την υπάρχουσα. Σημαντικό μέρος των επαφών αφορούσε τις τροποποιήσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα του Δήμου αποτελούν ήδη αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Υπουργείου και των αναδόχων του έργου.

Τέλος ο Δήμαρχος έθεσε δύο ζητήματα σχετικά με την ύδρευση. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ύδρευσης της ενότητας Δύμης και Μόβρης από το φράγμα του Πείρου και παράλληλα την έναρξη της επόμενης φάσης του ίδιου έργου που θα περιλαμβάνει την ύδρευση της ενότητας Λαρισού. Με τον τρόπο αυτό και μέσα στην επόμενη διετία το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου (ενότητες Ωλενίας, Δύμης και Μόβρης) θα υδρεύεται από το φράγμα του Πείρου, γεγονός που θα αποτελέσει οριστική απάντηση στο πρόβλημα της επάρκειας του νερού.

Ταυτόχρονα τέθηκε και το ζήτημα της διώρυγας για τη μεταφορά νερού από τον Πηνειό στη Δυτική Αχαΐα, θέμα για το οποίο προγραμματίστηκε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών το επόμενο 15νθήμερο.

Διαβάστε επίσης