Το σωματείο "Ιπποκράτης" σχετικά με τα καθηκοντολόγια του Νοσηλευτικού κλάδου

         Πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση του Νοσηλευτικού προσωπικού, του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" που είχε προσδιοριστεί από το Σωματείο εργαζομένων  με θέμα τα Καθηκοντολόγια.

Ακολούθησε παράσταση στη Διοίκηση, παρουσία και της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

     Όπως ανακοιίνωσε το Σωματείο "Ιπποκράτης"   "στη συγκέντρωση αποτυπώθηκε ξεκάθαρα, από το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών ότι αυτές οι Υπουργικές αποφάσεις ήρθαν για να ενισχύσουν την δυσλειτουργία των Νοσοκομείων και όχι να προσδόσουν κάτι θετικό.

Για το Καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών τονίζεται:

Είναι πασιφανές ότι υποβαθμίζει τον κλάδο της ΔΕ κατηγορίας και τον οδηγεί ουσιαστικά σε χαμηλότερη κατηγορία, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται σ΄αυτο το καθηκοντολόγιο μια σειρά από Νοσηλευτικές πράξεις, που οι ΔΕ Νοσηλευτές διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του Νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας των Νοσηλευτικών τμημάτων.

Για το Καθηκοντολόγιο των ΤΕ-ΠΕ Νοσηλευτών:

Κοινή διαπίστωση είναι ότι και το Καθηκοντολόγιο αυτών των Νοσηλευτών δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης.
Επίσης διαπιστώνουμε πολλές οπισθοχωρήσεις, στον αυτόνομο ρόλο της Νοσηλευτικής.
Το σημαντικότερο είναι ότι φορτώνει στους Νοσηλευτές τεράστιες λειτουργικές ευθύνες, χωρίς να αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε ποιόν χρεώνονται οι ευθύνες αν προκύψουν.
Ακόμη υπάρχουν  Νομικά κενά, όπως είναι η εκχώρηση και παραχώρηση επαγγελματικών πράξεων.

Γι’ αυτό ζητάμε:

Την άμεση απόσυρση του Καθηκοντολογίου των ΔΕ Νοσηλευτών. Διάλογο από μηδενική βάση  με προοπτική δημιουργίας ενός Καθηκοντολογίου που να οδηγεί στην αναβάθμιση των ΔΕ Νοσηλευτών.
Άμεση σύσταση Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου με όλες τις κατηγορίες Νοσηλευτών.
Μισθολογική αναβάθμισητων των ΔΕ Νοσηλευτών.
Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή, αντί του αδόκιμου τίτλου «Βοηθός Νοσηλευτής» που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην εργασία.
Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου με μεταβατικές διατάξεις θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης σ’ αυτή, των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ.

     Όσον αφορά την παράσταση στη Διοίκηση διαπιστώσαμε ότι, λεκτικά τόσο η Διοίκηση όσο και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ασπάζονται, ότι αυτά τα Καθηκοντολόγια δεν είναι  εφικτό να εφαρμοστούν και προκαλούν τεράστιες δυσλειτουργίες, ωστόσο αυτά δεν τα εκφράζουν γραπτώς προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας, όπως είχαμε συμφωνήσει πρίν λίγες ημέρες σε σχετική συνάντησή μας. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή της επιστολής προς το Υπουργείο και την 6η Υπε που να εκθέτει τις δυσλειτουργίες που θα επιφέρει η εφαρμογή αυτών των Υ.Α.                                           

     Στη χθεσινή συνάντηση παρουσία όλων των συναδέλφων, διαπιστώσαμε, ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ της Διοίκησης, λέγοντας ότι αναμένουμε τις αλλαγές που  έχει υποσχεθεί η Αν. Υπουργός, δηλώσεις-απόψεις που και τότε υπήρχαν.

      Στο ερώτημα για ότι δήποτε συμβεί ποιος θα έχει την ευθύνη, η απάντηση ήταν η Διοίκηση και η Νοσηλευτική Διεύθυνση.  Όμως μια τέτοια απάντηση, σαφώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί απλά είναι προφορική και οι Υπουργικές Αποφάσεις είναι προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, που επι της ουσίας αποδέχονται.

       Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι, δεν μπορεί όλο αυτό το ζήτημα, που έχει δημιουργήσει μια απερίγραπτη αναστάτωση, να μείνει στις επικοινωνιακές κυβερνητικές εκφράσεις, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να δοθεί  η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ, στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων του προαναφερόμενου κλάδου.

       Δηλώνουμε ότι, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ, απέναντι στα τεράστια ΝΟΜΙΚΑ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ που δημιουργούν αυτά τα προαναφερόμενα καθηκοντολόγια.