Δημητρακόπουλος για Φιλιππίδη: «Είναι απορία το γιατί δεν εκμυστηρεύτηκαν στην οικογένειά τους οι κοπέλες την απόπειρα βιασμού»

Τις αμφιβολίες του σχετικά με την κατάθεση των μαρτύρων που στήριξαν την κατηγορία της δεύτερης γυναίκας που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού, εξέφρασε σήμερα ο δικηγόρος του ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, είπε επίσης, ότι «δεν μπορούμε με το κίνητρο να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο».

Τι είπαν οι μάρτυρες

«Η καριέρα σου όσο περνάει από μένα δε θα τη δεις ποτέ». Αυτά τα λόγια φέρεται να είπε ο Πέτρος Φιλιππίδης στη δεύτερη γυναίκα, την οποία κατά το κατηγορητήριο, αποπειράθηκε να βιάσει μέσα σε θεατρικό καμαρίνι το 2010. Τουλάχιστον αυτό, κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη του ηθοποιού, ο πατέρας της καταγγέλλουσας, γιατρός στο επάγγελμα, σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη στην κόρη του είχε διάρκεια και την έπληξε, ψυχολογικά και επαγγελματικά.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε ολοκληρωθεί η εξέταση από την υπεράσπιση της μάρτυρα φίλης της καταγγέλλουσας. Μάλιστα, κάποια στιγμή η μάρτυρας γύρισε προς τον κατηγορούμενο και του είπε: «κύριε Φιλιππίδη λυπάμαι». «Και εγώ της απάντησε» εκείνος.

Ο διάλογος αυτός έγινε καθώς νωρίτερα η μάρτυρας είχε αναφέρει ότι κατηγορούμενος είναι ένα σπάνιο ταλέντο και ότι από τη συνεργασία που ή ίδια είχε μαζί του στο θέατρο διδάχθηκε πολλά πράγματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε η μάρτυρας, αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα και δεν σημαίνει ότι δίνει το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να ασκεί βία και να τραυματίζει ψυχικά άλλα άτομα με τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του. Πάντως, μετά τα λόγια αυτά της μάρτυρα και του κατηγορούμενου, η καταγγέλλουσα αποχώρησε από την αίθουσα δείχνοντας αναστατωμένη.

Ο σχολιασμός Δημητρακόπουλου

Ο κ. Δημητρακόπουλος επεσήμανε τις αμφιβολίες του σχετικά με τις παραπάνω καταθέσεις.

«Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς ένα συμβάν όπως αυτό του βιασμού. Συγκεκριμένα, πώς δεν εκμυστηρεύτηκαν στον πατέρα, την μητέρα και στα δύο αδέρφια που ήταν επιστήμονες, για να βοηθήσουν, αυτό το γεγονός; Αναρωτιέται και η εισαγγελέας και το δικαστήριο και όχι μόνο εγώ. Οι γυναίκες που βιάζονται ή δέχονται απόπειρα, στους πρώτους που απευθύνονται είναι οι γονείς και η οικογένεια, γιατί είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν μαζί με την γυναίκα, τον «εισβολέα» στην προσωπική της ζωή. Αυτή είναι η θέση της καταγγέλλουσας και το δικαστήριο θα κρίνει», είπε αρχικά.

«Δεν ακούω, έχω δικαστικές εμπειρίες. Τα θύματα κατά κανόνα εκμυστηρεύονται στην οικογένεια και ζητούν την συνδρομή της. Μετά πηγαίνουν σε εκτός οικογένειας άτομα, όταν η οικογένεια είναι διαλυμένη. Αυτό που έχει αξία είναι ότι έρχεται μία φίλη της καταγγέλλουσας μετά από χρόνια και μιλάει για ένα μήνυμα, λίγο μετά την καταγγελία, που ο φερόμενος ως βιαστής, στέλνει ένα μήνυμα στο φερόμενο ως θύμα, που της λέει γραπτά ότι “ ό,τι δεν κατάφερα τώρα, θα το καταφέρω σε λίγο”».

»Δηλαδή, ένας που κάνει απόπειρα βιασμού, φεύγει το θύμα του, και μετά στέλνει μήνυμα στη φίλη της για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία. Δεν έχουν λογική αυτά. Και όταν ρωτάμε εάν υπάρχει το μήνυμα μας απάντησαν ότι το έχουν διαγράψει. Άρα, το μήνυμα είναι η φωνή και η αξιοπιστία της φίλης της», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος καταλαβαίνει, νομίζω ότι μπορώ να βρω και εγώ 10 μάρτυρες από τα θύματα πουν ότι υπήρχαν αντίστοιχα μηνύματα από τον Πέτρο Φιλιππίδη, τα οποία βέβαια δεν τα έχω, θα έχω μία φωνή που θα καταθέτει αυτά που λέει ο Φιλιππίδης πριν από 10 χρόνια. Δεν είναι σοβαρά αυτά», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούμε με το κίνητρο να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο»

Για τις γυναίκες και το METOO είπε πως, «Για να βοηθήσουμε τις γυναίκες, κάνω έκκληση στις γυναίκες, όταν δεχθούν κακοποιητική συμπεριφορά, οπουδήποτε ακόμα και με χαρακτηριστικά γενετήσιας προσβολής, άμεσα να πηγαίνουν στην Αστυνομία, γιατί τότε μπορεί να μην υπάρχουν αυτόπτες μάρτυς, αλλά υπάρχει DNA, υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, υπάρχουν πολλά στοιχεία. Το κίνητρο για μία γυναίκα, έναν άνδρα, ένα θύμα, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, δεν έχουν αξία, αξία έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία».

«Δεν μπορούμε με το κίνητρο να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο. Λέω στη γυναίκα που πραγματικά έχει βιαστεί ή έχει δεχθεί κακοποιητική συμπεριφορά να προσφύγει στην αστυνομία. Έχω δεχθεί επιθέσεις από άνδρες που είναι εκτός ελέγχου, γιατί οι βιαστές είναι κτήνη, αποδέχομαι τους κινδύνους, αλλά για να μπορέσει να τεκμηριωθεί το αδίκημα θα πρέπει να γίνεται απευθείας η καταγγελία και όχι μετά από χρόνια», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Προτείνω κάθε γυναίκα να καταγγείλει, αλλά δεν θα μπορώ να εγγυηθώ την καταδίκη του κατηγορούμενη. Εάν υπήρχε όντως αυτό το μήνυμα, τότε θα άλλαζε η κατηγορία, γιατί να μηνύματα του Πέτρου Φιλιππίδη τα κρατάς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, τα κρατάς τα μηνύματα και “ιστορικά”».

«Όταν έρχεται μία γυναίκα χωρίς στοιχείο και μόνο με την καταγγελία της, θα της έλεγα να κάνει την καταγγελία της αλλά θα την ενημέρωνα ότι χωρίς στοιχεία δεν έχουμε πολλές πιθανότητες. Εγώ δεν είπα να μην κάνει καταγγελία. Εάν έχει σβήσει το μήνυμα εκείνη τη στιγμή ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο να το σβήσει», κατέληξε.

in.gr

Διαβάστε επίσης