Λαχταριστά αφράτα ντόνατς

Πιο νόστιμα δεν έχετε φτιάξει ποτέ ξανά

Τα ντόνατ είναι αφράτα, γλυκά, λαχταριστά. Τα παιδιά τα λατρεύουν. Είναι ένα γλυκό και πεντανόστιμο σνακ για την παραλία, το σχολείο, τις κούνιες, την βόλτα. Εντάξει δεν είναι για κάθε μέρα γιατί δεν είναι και τόσο υγιεινό για τα μικρά μας. Αλλά κάθε τι που είναι σπιτικό , σίγουρα είναι πιο υγιεινό από τα συσκευασμένα προϊόντα του εμπορίου.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε τη συγκεκριμένη συνταγή με τους μικρούς σας σεφ. Η μαγειρική είναι μία διασκεδαστική και πολύ ωφέλιμη δραστηριότητα για τα παιδιά.

Αφράτα και φουσκωτά, σπιτικά, ντόνατς, οι γνωστοί μας «λουκουμάδες», ξυπνάνε αναμνήσεις στους μεγάλους, και μαθαίνουν στα παιδιά τη γεύση της ξεγνοιασιάς.

Μπορείτε να τους γεμίσετε με ό,τι εσείς έχετε όρεξη ακόμα και με κάτι αλμυρό! Δοκιμάστε διάφορες γεύσεις και διαλέξτε την αγαπημένη σας και των παιδιών σας!

Προετοιμασία: 50'
Eκτέλεση: 2'

Υλικά

Για τα ντόνατς

60 γρ. βούτυρο (λιωμένο & χλιαρό)
100 γρ. νερό (χλιαρό)
200 γρ. γάλα (χλιαρό)
40 γρ, ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
25 γρ. νωπή ή 8 γρ. ξηρή μαγιά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά ολόκληρα
2 κρόκους αυγών

 

Βήματα
Για τα ντόνατς:

Τοποθετούμε σε ένα μπολ το νερό, το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα. (το αλεύρι και γενικά τα στερεά υλικά μας τα κοσκινίζουμε για να αποφύγουμε τους σβόλους).
Ρίχνουμε αλεύρι πάνω στο πάγκο εργασίας και δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου 5-6 λεπτά. Άμα κολλάει πολύ το ζυμάρι βάζουμε λίγο ακόμα αλεύρι (η ζύμη όμως γενικά είναι κολλώδης). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδομένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να έχει διπλασιαστεί στο μέγεθος
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, τη πιέζουμε και με τα 2 χέρια μας να φύγει ο αέρας από μέσα και τη μεταφέρουμε στο πάγκο εργασίας. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη (περίπου 1 εκ. Πάχος). Κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος, (για ένα ‘’κανονικό’’ μέγεθος θέλουμε ένα κουπάτ 5 εκ. και εάν θέλουμε κάνουμε τρύπα στο κέντρο με ένα μικρότερο) και τα μεταφέρουμε σε λαδόκολλα. Τα αφήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν, σκεπάζοντάς τα με μία πετσέτα. Αποφεύγουμε να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη μη τυχόν και κολλήσουν.
Βάζουμε το λάδι τηγανίσματος να κάψει (170-180 βαθμούς κελσίου) και τηγανίζουμε τα donuts. Δεν βάζουμε πολλά κάθε φορά, περίπου 4 ώστε να χωράνε. Καθώς τηγανίζεται η μία πλευρά, με ένα κουτάλι βρέχουμε με το καυτό λάδι την από πάνω επιφάνεια ώστε να πάρει θερμοκρασία. Περίπου 1-2 λεπτά από τη κάθε πλευρά. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα donuts και τα τοποθετούμε σε χαρτί για να στραγγίξουν.

- Αφού κρυώσουν τα donuts, σε αυτά που είναι χωρίς τρύπα, μπορούμε να τα γεμίσουμε με γέμιση της αρεσκείας που την έχουμε βάλει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ 1 εκ. (μαρμελάδα ή κάποιο άλειμμα πραλίνας). Τα γεμίζουμε από το πλάι.

 

mothersblog.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ