Νήπιο: Πώς θα σταματήσει να λέει ψέματα;

 

 

Όλα τα παιδιά λένε ψέματα και συνήθως, η διαδικασία αυτή ξεκινάει από την ηλικία των 2 ετών. Γιατί, όμως, συμβαίνει και πώς μπορούν οι γονείς να το χειριστούν;

Τα παιδιά τείνουν να λένε συχνά ψέματα. Είτε στους γονείς, είτε μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, από τα δύο έτη. Ο χαρακτήρας των ψεμάτων σε αυτή την ηλικία είναι αθώος, κατά κύριο λόγο για να αποφύγουν κάτι.

Στις πρώτες μέρες της παιδικής ηλικίας, είναι εύκολο για τους γονείς να προσδιορίσουν αν τα μικρά παιδιά τους λένε ή όχι ψέματα. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι επιρρεπής στο ψέμα, καθώς είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Γιατί λένε ψέματα τα δίχρονα

Οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει πως οι λόγοι που ένα παιδί λέει ψέματα σε αυτή την ηλικία είναι οι εξής:

Για να διαμορφώσουν μια εικόνα. Για να έρθουν σε στενότερη επαφή με τους συνομηλίκους τους και να τους εντυπωσιάσουν.
Όταν οι κανόνες του σπιτιού είναι αυστηροί.
Για να τραβήξουν την προσοχή.
Για να αποφύγουν ένα μπλέξιμο.

Όταν τα δίχρονα λένε ψέματα, είναι επειδή δεν έχουν μάθει ακόμη τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ζωής και της φαντασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλειώδεις ιστορίες που λένε τα μικρά παιδιά είναι κάτι που μπορεί να πιστεύουν πως συνέβη πραγματικά. Τα δίχρονα μπορεί επίσης να λένε ψέματα επειδή έχουν μάθει για τις φυσικές συνέπειες των πράξεων τους. Την τιμωρία δηλαδή. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιούν το ψέμα για να μην μπουν σε μπελάδες. Ή το κάνουν μόνο και μόνο επειδή το να πουν ένα ψέμα είναι ευκολότερο από την αλήθεια.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το ψέμα είναι μέρος της ανάπτυξης. Ο ρόλος των γονέων είναι να προσπαθήσουν να μάθουν στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να λένε ψέματα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί να φαίνεται ότι η τιμωρία θα ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να σταματήσετε το παιδί σας να λέει ψέματα, αλλά στην πραγματικότητα η τιμωρία μπορεί να μην λειτουργήσει. Μέσω της εκπαίδευσης, όμως, τα νήπια μπορούν να μάθουν γιατί δεν πρέπει να λένε ψέματα.

Όταν τα δίχρονα λένε ψέματα, το κάνουν επειδή δεν θέλουν να σας απογοητεύσουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, η τιμωρία δεν θα βοηθήσει τα νήπια να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να λένε ψέματα. Εσείς πρέπει να τους το εξηγήσετε.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν καταλάβετε πως το παιδί σας ψεύδεται συστηματικά, είναι σημαντικό να αντιδράσετε με τους ακόλουθους τρόπους:

Να δείχνετε ότι το εμπιστεύεστε και να του δείχνετε εκτίμηση. Έτσι, τα μικρά παιδιά δεν θα αισθάνονται την ανάγκη να πουν ψέματα.
Μην δίνετε στα δίχρονα παιδιά την ευκαιρία να πουν ψέματα. Όταν έχουν κάνει κάτι, το οποίο σας ενοχλεί, απλώς ζητήστε τους να το κάνουν σωστά. Μην τους λέτε «Μη» για τα πάντα.
Διατηρείτε πάντα ένα ενιαίο μέτωπο ως γονείς όταν αντιμετωπίζετε το ψέμα.
Μπορείτε να κάνετε συζητήσεις σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να λέει την αλήθεια και τι μπορεί να συμβεί αν ειπωθούν ψέματα.
Η ενθάρρυνση και ο έπαινος όταν λέγεται η αλήθεια είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να μάθουν γιατί δεν πρέπει να λένε ψέματα.
Οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν ότι εκείνοι λένε πάντα την αλήθεια, ακόμα κι αν τους είναι δύσκολο να το κάνουν.
Συνεργαστείτε με τα παιδιά για να παραδεχτούν ότι είπαν ψέματα.

Δουλεύοντας αυτά τα βήματα με τα μικρά παιδιά, θα καταλάβουν τελικά γιατί η αφήγηση της αλήθειας είναι πιο ωφέλιμη από το ψέμα.

https://www.imommy.gr/