Νοσηλεία – Αποζημίωση: Τρεις κινήσεις που θα «σώσουν» το πορτοφόλι σας

Τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών θα καλύψουν τις δαπάνες που θα προκύψουν από μία νοσηλεία σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που αν δοθεί προσοχή από τον ασφαλισμένο, μπορεί να βγει κερδισμένος.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το ygeiamou.gr όσοι διαθέτουν κάποιο συμβόλαιο υγείας αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ασφαλιστηρίου υγείας πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τρεις παράγοντες που θα καθορίζουν την αποζημίωσή τους στην περίπτωση νοσηλείας:

1. Ημερήσιο Επίδομα Νοσηλείας

Οι ασφαλιστικές εταιρεία θα «επιβραβεύσουν» τον ασφαλισμένο που είτε από επιλογή (π.χ. επιλογή ενός γιατρού εμπιστοσύνης) είτε λόγω περιστάσεων (π.χ. ένα ατύχημα κοντά σε δημόσια δομή υγείας) θα νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο είτε σε ιδιωτικό χωρίς όμως αξίωση αποζημίωσης από το συμβόλαιο υγείας. Συγκεκριμένα, θα λάβει εφάπαξ ένα χρηματικό ποσό όπως ορίζεται από τους όρους του συμβολαίου του και μπορεί να κυμανθεί ενδεικτικά μεταξύ 60€ και 150€ ανά νοσηλείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (λίγω ημερών ή και μηνών).

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύνηθες προαπαιτούμενο είναι η περίπτωση νοσηλείας να καλύπτεται και από το ιδιωτικό συμβόλαιο.

2. Συμβεβλημένο νοσοκομείο

Η άμεση ή έμμεση συνεργασία με συγκεκριμένα θεραπευτήρια και νοσοκομεία είναι κοινή πρακτική όλων των ασφαλιστικών εταιρειών. Στα συμβεβλημένα νοσοκομεία ο ασφαλισμένος θα λάβει υπηρεσίες βάσει χωρίς να ταλαιπωρηθεί για τη διαδικασία αποζημίωσης, καθώς οι δαπάνες που θα προκύψουν θα καταβληθούν απευθείας από την εταιρεία χωρίς τη διαμεσολάβηση του ασφαλισμένου,

Έπειτα, επιλέοντας κάποιο από τα Ειδικά Συμβεβλημένα Νοσοκομεία, μια ειδική κατηγορία Συμβεβλημένων Νοσοκομείων με την ασφαλιστική εταιρεία, ο ασφαλισμένος απολαύει επιπλέον παροχές όπως σημαντική μείωση του αρχικού απαλλασσόμενου ποσού ή και η απαλοιφή του σε κάθε νοσηλεία.

3. Νοσηλεία μιας ημέρας

Προσοχή στην πολιτική που ακολουθεί η ασφαλιστική εταιρεία για τις ημερήσιες νοσηλείες (one day clinic) θα πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι για σύναψη συμβολαίου υγείας, καθώς δεν αποτελεί ενιαίο κανόνα σε αντίθεση με τις δυσάρεστες εκπλήξεις που όλοι απεύχονται. Έτσι, μια μικροεπέμβαση με τοπική αναισθησία δεν θα σας κρατήσει στο νοσοκομείο παρά κάποιες ώρες, μπορεί όμως να σας στοιχίσει το σύνολο της δαπάνης.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, οι καλύψεις των εταιριών για τη νοσηλεία μιας ημέρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • κάλυψη 100%, δηλαδή ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται για το σύνολο των εξόδων ημερήσιας νοσηλείας (αμοιβή χειρουργού, νοσηλεία κλπ) χωρίς χρήση του εκπιπτόμενου ποσού/απαλλαγής (το μέρος των νοσηλίων που βάσει συμβολαίου κλαταβάλλει ο ασφαλισμένος). Σύνηθες κριτήριο είναι ο ασφαλισμένος να έχει επιλέξει συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
  • χρήση της απαλλαγής κατά 50%, δηλαδή σε περίπτωση που το ύψος της ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας ανέρχεται στα 1.000€, θα γίνει 500€ στην περίπτωση ημερήσιας νοσηλείας
  • πλήρης χρήση της απαλλαγής από την εταιρεία έως του ποσού κάλυψης των εξόδων, δηλαδή εάν το ύψος της υπερβαίνει το κόστος της νοσηλείας ο ασφαλισμένος θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου τα έξοδα.