Η Αθήνα απαντάει σε Τσαβούσογλου - Ακάρ: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας»

Η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης, δεν θα ακολουθήσει τη ρητορική της όξυνσης που επιλέγει η Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις.

Τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ περί επεκτατισμού της Ελλάδας, σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, θυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει θεσπίσει το casus belli και καλό θα είναι τα όσα λέγονται να μην συγκρούονται με την πραγματικότητα.

«Δεν τους κατηγορεί κανείς για επεκτατισμό. Οι ίδιοι έχουν θεσπίσει με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με απόφαση του 1995 το περίφημο casus belli. Δεν είναι αυτό επιθετική κίνηση; Δεν έχουν εισβάλει οι ίδιοι στην Κύπρο και κατέχουν περίπου το 40% του νησιού από το 1974; Δεν έχουν δημιουργήσει τη στρατιά του Αιγαίου το 1975; Άρα καμιά φορά αυτά που λέμε πρέπει να μη συγκρούονται με την πραγματικότητα», ανέφερε.

Κρεσέντο προκλήσεων από τους Τούρκους

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη χώρα μας ως «παραβάτη» που «πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής»...

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη χώρα μας «παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου με αιχμή την στρατιωτικοποίηση των νησιών. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την «ξεκάθαρη παραβίαση».

«Αλλά ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Ειρηνευτική Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιει. Το φέραμε επίσης στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ», «το ίδιο (αναφέραμε) και σε άλλες χώρες.Το φέραμε στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Διότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση», τόνισε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ, μίλησε ξανά με υποτιμητικά και ψευδή λόγια για τη χώρα μας... Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μετά το Καστελόριζο θυμήθηκε τη Μικρασιατική Καταστροφή καλώντας προκλητικά την Ελλάδα «να μάθει από την ιστορία».

Οι αναφορές Ακάρ έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει» με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να αναφέρεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – «Μεγάλη Νίκη» για την Τουρκία - λέγοντας αρχικά ότι με αυτήν «μπήκε τέλος στην άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα».