Πέθανε ο Ρέιμοντ Μπριγκς – Ο δημιουργός του μαγικού «Χιονάνθρωπου»

Ο Ρέιμοντ Μπριγκς, o βρετανός συγγραφέας και εικονογράφος έφυγε σήμερα (10.08.2022) από τη ζωή. Ο διάσημος εικονογράφος του άλμπουμ «Ο Χιονάνθρωπος» είχε καταφέρει μέσα από τα σκίτσα του να «ζωντανέψει» την φαντασία πολλών παιδιών σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ο θάνατος του συγγραφέα και δημιουργού του Χιονάνθρωπου, ανακοινώθηκε από την οικογένειά του. «Ξέρουμε ότι τα βιβλία του Ρέιμοντ άγγιξαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα λυπηθούν με την είδηση αυτή», ανέφεραν οι συγγενείς του σε ανακοίνωση τους.

«Ο Χιονάνθρωπος», ένα άλμπουμ χωρίς κείμενο που κυκλοφόρησε το 1978 ζωγραφισμένο με μολύβια, είναι το γνωστότερο έργο του Ρέιμοντ Μπριγκς και έχει πουλήσει 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ήρωάς του είναι ένα μικρό αγόρι με κόκκινα μαλλιά, που φτιάχνει με τα χέρια του έναν χιονάνθρωπο, ο οποίος παίρνει ζωή.

 

 

Ακόμα και ταινία γυρίστηκε, το 1982, βασισμένη στο άλμπουμ αυτό, στην εισαγωγή της οποίας εμφανίζεται ο  Ντέιβιντ Μπόουι. Η ταινία και η αξέχαστη μουσική του παραμένουν έκτοτε συνδεδεμένα με τη μαγεία των Χριστουγέννων.

«Λάτρευε τα σκίτσα των θαυμαστών του, ιδιαίτερα αυτά των παιδιών, και τα κρεμούσε στον τοίχο του στούντιό του», αφηγήθηκε η οικογένειά του.

«Όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά του γνώριζαν το «ασεβές» χιούμορ του, που μπορούσε να είναι δηκτικό όταν επρόκειτο για την εξουσία. Του άρεσε το άρθρο της εφημερίδας The Guardian που τον περιέγραφε σαν έναν «εικονοκλαστικό εθνικό θησαυρό», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα πιο διάσημα έργα του Ρέιμοντ Μπριγκς είναι εμπνευσμένα από τη ζωή του και νοσταλγικά της Αγγλίας της παιδικής ηλικίας του στο Γουίμπλεντον, νοτιοδυτικά του Λονδίνου.

Πιο πρόσφατα, το 2019, ο Ρέιμοντ Μπριγκς είχε ασχοληθεί με τα γηρατειά και το θάνατο σ’ ένα μελαγχολικό άλμπουμ («Καιρός να σβήσουν τα φώτα»). Συνεργαζόταν επίσης με το The Oldie, ένα περιοδικό που δημιουργήθηκε ως μια «χαρούμενη εναλλακτική επιλογή απέναντι σε έναν Τύπο εμμονικό με τη νεότητα και τη διασημότητα».