Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε στην ΕΡΤ για το φλέγον θέμα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί» καθώς και για την υποβολή αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς, μέσω EΣΠΑ, που ολοκληρώνεται στην Παρασκευή 12 Αυγούστου.
«Δύο του μηνός ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο eetaa.gr. Tην Παρασκευή 12 Αυγούστου κλείνουν οι αιτήσεις. Δίνουμε 97.000 κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς» που όπως τόνισε είναι 20% περισσότερα από όσα δίναμε και έχουμε 6.000 € υψηλότερο εισοδηματικό όριο.
«Μια μητέρα με δύο παιδιά μπορεί να έχει μέχρι 33.000 ευρώ για να πάρει κρατική επιδότηση. Πλέον μια οικογένεια μέσου εισοδήματος μπορεί να καλύπτεται όπως επίσης και μια γυναίκα η οποία δουλεύει στο Δημόσιο. Διορθώσαμε σε αυτή την αδικία», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου πλέον «έχουμε ένα voucher κατά 10% υψηλότερο, γιατί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί -ιδιωτικοί ή δημοτικοί- πρέπει να αντεπεξέλθουν με κάποιο τρόπο στο υψηλό κόστος και να μπορέσουν να κρατήσουν το στελεχειακό τους προσωπικό».
Τι είπε για την έμφυλη βία
«Είναι μια πραγματικότητα η οποία δυστυχώς δεν έχει ούτε ταξικό και εθνοτικό πρόσημο, δεν έχει μορφωτικό πρόσημο. Είναι μια οριζόντια πραγματικότητα και δυστυχώς μια πραγματικότητα στη Δυτική Ευρώπη».
Ωστόσο, όπως και η ίδια είπε στην εκπομπή «Από τις Έξι» υπάρχει ένα ζήτημα με το «τι κάνουμε με τα 44 συμβουλευτικά κέντρα με τους 19 ξενώνες φιλοξενίας, τι κάνουμε με το βοήθημα που δίνουμε στις γυναίκες και τα παιδιά τους όταν παίρνουν την γενναία απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε σε έναν ξενώνα φιλοξενίας, τι κάνουμε με την τηλεφωνική γραμμή 15900, με το πώς το κράτος συνεπικουρεί και όλες τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών να βοηθήσουμε όλοι μαζί σε αυτό το πρόβλημα».
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, ως πολίτες -γυναίκες και άνδρες- θα πρέπει να μιλάμε για την έμφυλη βία και να μην αφήνουμε τίποτα κάτω από το χαλί».
Όπως δήλωσε, «είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει φόβος. Κακοποιητική σχέση δεν είναι μόνο μια σχέση που έχει βία, είναι μια σχέση που έχει λεκτική και συναισθηματική βία, έχει και παραμέληση. Το προλαμβάνειν είναι όλη η αρχή. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μετά από μια οδυνηρή λύση».