Εικόνες ντροπής: “Σκουπιδότοπος” το Ναυάγιο της Ζακύνθου

«Η «βρώμικη» πλευρά του μαζικού τουρισμού»

Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες μία φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που δείχνει την παραλία να έχει γεμίσει σκουπίδια.

Την φωτογραφία ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, ο οποίος εκφράζει την οργή του για την κατάσταση που επικρατεί σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου.

«Ελληνικό καλοκαίρι 2022. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», έγραψε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύτηκε σήμερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή», με τίτλο: «Η «βρώμικη» πλευρά του μαζικού τουρισμού». Μάλιστα, τη φωτογραφία συνοδεύει το παρακάτω κείμενο: «Τα εξωτικά νερά, το επιβλητικό ναυάγιο της διάσημης παραλίας της Ζακύνθου και τα σκουπίδια των ασυνείδητων επισκεπτών. Η τουριστική έκρηξη που βιώνει ξανά φέτος η Ελλάδα επαναφέρει στην επικαιρότητα τα προβλήματα που δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός»

 

 

Η ιστορία της παραλίας

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο “Παναγιώτης”, είναι ένα ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.

Είναι μια πασίγνωστη παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.

Το πλοίο εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Το πλήρωμα υποστήριξε πως, αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι. Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Βολίμες.

Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως “Ναυάγιο”. Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης