Όλη η αλήθεια στο φως…

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Είναι απορίας άξιο το πως και το γιατί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ένα πρόσωπο πριν τρία χρόνια, που δεν είχε ούτε τα τυπικά ούτε τα ουσιαστικά προσόντα, για μια θέση υψίστης σημασίας, για την ασφάλεια της χώρας, όπως αυτή του Διοικητή της ΕΥΠ.

Πολλοί είναι εκείνοι που απόρησαν, γι αυτή την επιλογή και όσο κι αν το έψαξαν, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, δεν μπόρεσαν να βρουν την άκρη του νήματος, τι δηλ. συνέδεε το νέο ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου με ένα πρόσωπο, που εμφανίστηκε από το πουθενά.

Το Μαξίμου έφτασε στο σημείο να αλλάξει το νόμο για τα προσόντα του Διοικητή της ΕΥΠ μια και δεν διέθετε ούτε πτυχίο ΑΕΙ, προκειμένου ο εκλεκτός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να μπορέσει διοριστεί σε αυτή την νευραλγική θέση.

Πέρασαν από τότε τρία χρόνια για να πληροφορηθούν εμβρόντητοι οι πολίτες ότι στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ βρέθηκε ο Ευρωβουλευτής και στη συνέχεια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Προηγήθηκε, με αφορμή μια απόπειρα παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην διάρκεια της οποίας ο Διοικητής της ΕΥΠ έκανε τον ψόφιο κοριό. Εκ των υστέρων και εν μέσω φημών, ψέλλισαν από τα άδυτα της Κατεχάκη, ότι η επισύνδεση, ζητήθηκε από Ουκρανικές και Αρμενικές μυστικές υπηρεσίες.

Στα παιδαριώδη όλα αυτά, η απάντηση είναι μια και μόνη. Να υπάρξει άπλετο, όχι κατά την πολιτική ορολογία, αλλά κατά την λογική φως, για το ποιος έχει την ευθύνη αυτής της απαράδεκτης εξωθεσμικής ενέργειας.

Οφείλει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από την δημόσια συγνώμη, μια και η ΕΥΠ με δική του απόφαση έχει υπαχθεί απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τα πρόσωπα, με ονόματα και διευθύνσεις, που εμπλέκονται σε αυτή την απεχθή υπόθεση.

Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετώπισε επιτυχώς την τουρκική επιθετικότητα, την πανδημία, να προσπαθεί με σχετική επιτυχία να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να πιστώνεται με σημαντικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων δομών της Πολιτείας, όμως κινδυνεύει να την πατήσει από έναν κύριο από το πουθενά, που διόρισαν σε μια κρίσιμη και ιδιαιτέρως νευραλγική θέση.

Αλλά και η δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα έχει υποχρέωση να ελέγξει την λειτουργό της, που ενέκρινε την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων του Ν. Ανδρουλάκη. Γιατί οφείλουν να πληροφορηθούν οι πολίτες το σκεπτικό της έγκρισης για την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μια και το θέμα δεν αφορά τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες. Πρόκειται για εσωτερική πολιτική υπόθεση, για την οποία η ενημέρωση των πολιτών είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένη.

Στο πολιτικό σκέλος τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει υπόψη του το κοινό που τον ψήφισε, που σε σημαντικό ποσοστό έχει κεντρώα προέλευση.

Παράλληλα να σκεφθεί πόσο αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν σημαντικά την προοπτική μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, που κάποιοι φροντίζουν να απομακρύνουν με αυτές τους τις ενέργειες, με ότι αυτό σημαίνει για την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει καθαρές και σταράτες απαντήσεις χωρίς μισόλογα την Δευτέρα…

Διαβάστε επίσης