Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα οι δηλώσεις για τις υποκλοπές και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη

 

Με δήλωση σήμερα (08.08.2022) ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετείται για την υποκλοπή στον Νίκο Ανδρουλάκη, ένα ζήτημα που έχει βάλει “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό.

Στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου, μετά τις 08:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες, θέτουν επί τάπητος όλες τις πτυχές της υπόθεσης των υποκλοπών σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δημόσια δήλωση.

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ είχε καταγράψει μέσω της διαδικασίας νόμιμης επισύνδεσης, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι πολλά.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί καταρχήν στον κ. Ανδρουλάκη, αναγνωρίζοντας λανθασμένους χειρισμούς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση (υποκλοπή) της τηλεφωνικής γραμμής του. Η τοποθέτηση του αναμένεται να ισοδυναμεί με… «συγνώμη», χωρίς να είναι σαφές αν τελικά ειπωθεί αυτή η λέξη από τα χείλη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβαση του θα επαναλάβει ότι δεν είχε καμία γνώση για τη νόμιμη συνακρόαση – με εισαγγελική εντολή – στο τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται να τονίσει ότι αυτό το σοβαρό θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και σύμφωνα με πληροφορίες θα δηλώσει έτοιμος να προχωρήσει σε νέες θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε να γίνει ακόμη πιο αυστηρό και διαφανές το πλαίσιο των νόμιμων παρακολουθήσεων, οι οποίες γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Καμία σκιά στην υπόθεση»

Η κυβέρνηση σημειώνει, και αυτό αναμένεται να αντανακλάται και στη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, «προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις». Πρώτα του στενού του συνεργάτη, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, αρμόδιου για την εποπτεία της ΕΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη, και ακολούθως του Διοικητή της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Ναι στην εξεταστική επιτροπή

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι για το λόγο αυτό συναινεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αίτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και να στηριχτεί και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Η υπόθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των ευρωπαίων εταίρων και όχι μόνο του εγχώριου πολιτικού προσωπικού και της κοινής γνώμης και τα ερωτήματα που έχουν «γεννηθεί» είναι πολλά:

Πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να πληροφορήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη ότι υπάρχει νόμιμη συνακρόαση, ύστερα από εισαγγελική εντολή, του κ. Ανδρουλάκη;
Για ποιους λόγους έδωσαν άδεια «παρακολούθησης» οι εισαγγελικές αρχές;
Ποια ήταν η ξένη υπηρεσία που λέγεται ότι ζήτησε την «παρακολούθηση»; Πάντως η Ουκρανία, όσο και η Αρμενία, δύο χώρες που «φωτογραφήθηκαν» να έχουν καταθέσει το σχετικό αίτημα, το αρνούνται κατηγορηματικά.
Τελικά, γιατί παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Υπήρξαν όντως διαρροές και από ποιους για το περιεχόμενο των συνακροάσεων του κ. Ανδρουλάκη;

Το θέμα έχει προκαλέσει ανησυχία στο εσωτερικό της ΝΔ, κι ενώ πολλά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις προεκτάσεις του και το αν θα βάλει εμπόδια στον προεκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης