Τι να κάνετε μετά από κάθε γεύμα για να μην ανεβεί το σάκχαρό σας

06/08/2022 | 22:04

 

 

Αν σας ζητήσει κάποιος έναν χορό αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, ίσως να μην έχει «πονηρούς» σκοπούς αλλά να ενδιαφέρεται απλώς για την υγεία σας. Καίτοι παράδοξο, λίγη κίνηση μετά την κατανάλωση του (όχι απαραιτήρως υγιεινού) φαγητού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σαχκάρου στο αίμα, συμβουλεύει η βιοχημικός Jessie Inchauspe.

Σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος θα πρέπει να κινήσουμε τους μύες μας για δέκα λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πιάσει κανείς τα βάρη ή να επιδοθεί σε ένα έντονο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής. Κάθε δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση του σώματος εξυπηρετεί το σκοπό, από έναν περίπατο μετά το φαγητό και την καθαριότητα του σπιτιού έως το παιχνίδι με τα παιδιά και χορός. «Μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωση του γεύματος, σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα ή χορέψετε τα αγαπημένα σας τραγούδια, βγάλτε βόλτα το σκύλο, πλύνετε τα πιάτα, βάλτε πλυντήριο… Χρησιμοποιήστε τους μύες σας όπως θέλετε», αναφέρει η Δρ Inchauspe.

Το εύκολο κόλπο στηρίζεται σε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που εξέτασε τη διαφορά στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μεταξύ μιας ομάδας ενηλίκων που δραστηριοποιήθηκαν σωματικά μετά το γεύμα και της ομάδας ελέγχου που περιορίστηκαν σε καθιστικές δραστηριότητες μετά το φαγητό, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης στον καναπέ. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν το 2018 στο Nutrients, η πρώτη ομάδα εμφάνισε καλύτερα επίπεδα γλυκόζης.

Περιγράφοντας τους μηχανισμούς πίσω από τα συμπεράσματα της μελέτης, η Δρ Inchauspe ανέφερε πως το μυστικό βρίσκεται στην ενέργεια που απαιτεί ο μυς για κάθε σύσπασή του, την οποία θα εξασφαλίσει από τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.

https://www.ygeiamou.gr/

Μπήκαν στην Πάτρα οι αγρότες με τρακτέρ – Έκλεισαν την Περιμετρική, έβγαλαν με τα χέρια περιπολικό από το δρόμο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση “κούνησε” την Πάτρα – Αισθητός σε όλη την Αχαΐα – Δείτε το επίκεντρο

Ουρές οχημάτων στην Περιμετρική της Πάτρας – Κλειστός επ’ αόριστον ο δρόμος από τους αγρότες, πρόταση στο τραπέζι για κινητοποίηση στη Γέφυρα την Τρίτη (ΦΩΤΟ)

Επεισόδια στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου: H Αστυνομία μπλόκαρε τα τρακτέρ, πέρασαν πεζοί οι αγρότες, ξύλο, χημικά και χρήση κρότου-λάμψης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Σοκαριστικό τροχαίο στο κέντρο της Πάτρας: Ο δικυκλιστής εκφενδονίστηκε πάνω σε ΙΧ (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Αχαΐα: Το ΙΧ έφυγε από τον δρόμο – Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Τραγωδία σε παράδρομο της Ιόνιας Οδού – Νεκρός Πατρινός οδηγός φορτηγού μετά από ανατροπή (ΦΩΤΟ)

Ολυμπία Οδός: Το 2026 ξεκινά η προσπάθεια χρηματοδότησης για το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα