Κορυφαίος Ρώσος επιστήμονας υπερηχητικών πυραύλων συνελήφθη για προδοσία

Ένας κορυφαίος Ρώσος επιστήμονας με ειδίκευση στην υπερηχητική τεχνολογία συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία την Παρασκευή, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Δρ Αλεξάντρ Σίπλουκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Παραρτήματος Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι ο τρίτος Ρώσος επιστήμονας που συλαμβάνεται αυτό το καλοκαίρι ως ύποπτος για προδοσία.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου Βασίλι Φόμιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο Σιπλιούκ στάλθηκε στο κέντρο κράτησης του Λεφόρτοβο στη Μόσχα.

Η κράτησή του έρχεται μετά τη σύλληψη στις 27 Ιουνίου του επικεφαλής ερευνητή του ινστιτούτου, Ανατόλι Μάσλοφ, ο οποίος είναι ύποπτος για διαβίβαση κρατικών μυστικών δεδομένων που σχετίζονται με υπερηχητικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ινστιτούτου, ο Shiplyuk είναι επικεφαλής ενός τεχνολογικού εργαστηρίου με μοναδικές αεροσήραγγες που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την προσομοίωση υπερηχητικών συνθηκών.

Στις 30 Ιουνίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Σοβέτσκι του Νοβοσιμπίρσκ συνέλαβε έναν άλλο επιστήμονα, τον Ντμίτρι Κόλκερ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Φυσικής Λέιζερ του Παραρτήματος Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Κόλκερ συνελήφθη με την κατηγορία της κρατικής προδοσίας για φερόμενη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας, ανέφερε το Reuters. Ο Κόλκερ, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο σταδίου τέταρτου, πέθανε κατά τη μεταφορά του από το κέντρο κράτησης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την ανάπτυξη όπλων υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης (HGV).

Πρόκειται για όπλα υψηλής δυνατότητας ελιγμών που μπορούν θεωρητικά να πετάξουν με υπερηχητικές ταχύτητες, ενώ προσαρμόζουν την πορεία και το ύψος για να πετούν υπό την ανίχνευση ραντάρ και γύρω από τις πυραυλικές άμυνες.

Η Ρωσία θεωρείται ότι έχει στο οπλοστάσιό της ένα HGV, το σύστημα Avangard, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 ισχυρίστηκε ότι ήταν «πρακτικά άτρωτο» στη δυτική αεράμυνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ