Μέχρι τώρα αναρωτιόμασταν αν θα περάσουμε ένα ήσυχο – υπόλοιπο – καλοκαίρι με την Τουρκία.
Από εδώ και στο εξής, όμως, μάλλον θα βιώσουμε έναν… ανήσυχο Αύγουστο στα του οίκου μας, με τα στοιχήματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να επανέρχονται, εξαιτίας της υπόθεση των υποκλοπών.
Τα τέσσερα μέτωπα… προ υποκλοπών
Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, βρισκόταν σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς είχε άλλα μέτωπα να αντιμετωπίσει.
Ακρίβεια και μέτρα στήριξης
Κατ’ αρχήν, το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που προκάλεσε, ήταν μία βασική προτεραιότητα για το Μαξίμου, με την κυβέρνηση να έχει ως βασικό στόχο την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας.
Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει – όπως όλα δείχνουν – και νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν πάρει τον… ανήφορο.
Πυρκαγιές – Να μην υπάρξουν θύματα
Ένα δεύτερο σημαντικό μέτωπο, που έχει απέναντί της η κυβέρνηση και δεν της επιτρέπει να εφησυχάζει, είναι αυτό των πυρκαγιών.
Κρίνοντας επιτυχημένη την πολιτική τής προστασίας της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, το Μαξίμου, όπως έπραξε και στις περσινές μεγάλες φωτιές, έχει σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρο τον μηχανισμό των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει νέες πυρκαγιές που ενδεχομένως θα σημειωθούν τον Αύγουστο.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο μήνας των ισχυρών μελτεμιών και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος.
Τουρκία – Γεωτρύπανο
Το τρίτο μέτωπο δεν είναι άλλο από αυτό των ελληνοτουρκικών, με την κυβέρνηση να επικεντρώνει πλέον στην έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου.
Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου δεν έχουν σταματήσει, οι Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στο πεδίο.
Ωστόσο, μία πρόκληση από το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», με ενδεχόμενη παραβίαση της κυπριακής, πόσο μάλλον της ελληνικής ΑΟΖ, θα οξύνει την ένταση.
Κορονοϊός – Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων
Τέλος, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊου, καθώς κρούσματα και θάνατοι έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ η συζήτηση για «πρόωρη και λανθασμένη» χαλάρωση των μέτρων περιορισμού βρίσκεται εδώ και καιρό «στο τραπέζι».
Παρά τις αντιδράσεις και τις θεωρίες της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, με αφορμή όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα του, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.
Μάλιστα, έβαλε «πάγο» και σε όσα στελέχη και υπουργούς αναμοχλεύουν το θέμα των εκλογών, ζητώντας τους να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν, έχοντας στο νου τις κάλπες του 2023 – και όχι νωρίτερα.
Και ύστερα, ήρθαν… οι υποκλοπές.
Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανακατεύει ξανά την «τράπουλα»
Από την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ό,τι ξέραμε για τις κυβερνητικές προτεραιτότητες ήρθε… τούμπα, αφού οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, έφεραν τα πάνω – κάτω, προκαλώντας πολιτική θύελλα.
Οι δύο ισχυροί – μέχρι πρότινος – άνδρες παραιτήθηκαν, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο καθείς για διαφορετικούς, πάντως, λόγους.
Οι ευθύνες βαρύνουν περισσότερο την ΕΥΠ καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η παραίτηση Δημητριάδη συνδέεται με τους χειρισμούς της ΕΥΠ (σ.σ. η ευθύνη της οποίας βρίσκεται στο Μαξίμου), όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.
«Ομολογία ενοχής» και «Watergate Μητσοτάκη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι παραιτήσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν ντόμινο αντιδράσεων και εξελίξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας τις χαρακτήρισαν ως «ομολογία ενοχής», ζητώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και παραίτηση της κυβέρνησης, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δια στόματος Νάσου Ηλιόπουλου.
Εξεταστική ζητά ο Ανδρουλάκης
Από την πλευρά του, ο «πρωταγωνιστής» των ημερών, Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε καταθέσει προ δέκα ημερών μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκε αντιμέτωπος ξαφνικά και με… «επίσημη» παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με δήλωσή του, ζήτησε την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Όπως τόνισε, μάλιστα: «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές».
«Ναι» απαντά η κυβέρνηση
Θετικά απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών.
Επιπλέον, θετικά απάντησε και στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, που με άτυπη ενημέρωση ζήτησε εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις δεν ακυρώνουν τις ευθύνες Μητσοτάκη
Ευθύνες στον πρωθυπουργό αποδίδει και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ «ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίο άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».
Ο Περισσός, μάλιστα, υποστηρίζει ότι από τις παραιτήσεις προκύπτουν νέα μεγάλα ερωτηματικά, χαρακτήριζοντας «Ιφιγένειες» τους παραιτηθέντες.
Κυβερνητικές πηγές: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»
Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός».
Έρευνα από τον Άρειο Πάγο
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τις διαρροές στο ζήτημα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα, εισαγγελική έρευνα, και μάλιστα προσωπικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, θα διενεργηθεί για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Σημειώνεται ότι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Ντογιάκου αποτέλεσαν δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου, διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.