ΡΑΕ: Την Τρίτη οι «καμπάνες» στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που παραπλανούν τους καταναλωτές

04/08/2022 | 18:38

Νέα προθεσμία για την τροποποίηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος προς τους προμηθευτές μέχρι την Τρίτη έδωσε η ΡΑΕ.

Η αρχή διαπίστωσε ότι οι προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για να αλλάξουν τη διαφημιστική τους στρατηγική και την πρόκληση παραπλανητικών εντυπώσεων. Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, θεωρήθηκε ότι υπάρχουν προβληματικές διαφημίσεις. 

Με επιστολή της προς τους παρόχους, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή, με την οποια επισήμανε τα προβλήματα. Στο ίδιο πλαίσιο, διαμήνυσε προς τις εταιρείες ότι έχουν «αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ σημειώνει ότι την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, «θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των Προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν κατά το ορθό την εμπορική τους πολιτική. Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των Προμηθευτών που τυχόν παραλείψουν να γνωστοποιήσουν εμπροθέσμως τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια της από 1.8.2022 Ανακοίνωσής της (https://www.rae.gr/anakoinoseis/43509/) αναφορικά με διαφαινόμενες καταχρηστικές πρακτικές Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες δύνανται να παραπλανούν τους καταναλωτές σε σχέση με την επιδότηση που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ολοκληρώνει τον έλεγχο επί των διαφημιστικών καταχωρίσεων σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των τιμολογίων προμήθειας που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση των στοιχείων που απεστάλησαν από τους Προμηθευτές αλλά και δεδομένων που συνέλεξε η ΡΑΕ με δική της πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν σχετικώς όχι μόνο οι καταχωρήσεις των Προμηθευτών στο σύνολο των ενημερωτικών – επικοινωνιακών μέσων, αλλά και των εμπορικών συνεργατών τους. Προφανώς, η εν λόγω εξέταση απαίτησε την εργώδη προσπάθεια της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των στοιχείων, το σύντομο χρονικό περιθώριο και την ελλιπή ανταπόκριση ορισμένων Προμηθευτών στην υποχρέωση της έγκαιρης υποβολής τους.

Όπως διαπιστώνεται, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Αρχής, οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής πρόκλησης παραπλανητικών εντυπώσεων. Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Προμηθευτών, διαφαίνεται ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου. Στους εν λόγω Προμηθευτές, η Αρχή απηύθυνε σήμερα επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και έταξε αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των Προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν κατά το ορθό την εμπορική τους πολιτική. Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των Προμηθευτών που τυχόν παραλείψουν να γνωστοποιήσουν εμπροθέσμως τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους.

ΠΗΓΗ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!