Σουβλάκι θαλασσινών από το Άγιο Όρος

 

Υλικά

Τεμάχια: 8

 1 χταπόδι, περίπου 1½-2 κιλών
 32 γαρίδες μεγάλες, αποφλοιωμένες
 4 ντομάτες σφιχτές, καλά πλυμένες
 4 πιπεριές πράσινες μεγάλες, καλά πλυμένες
 4 κρεμμύδια ξερά, καθαρισμένα
 χυμός από 4 λεμόνια
 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
 200 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, μαυροπίπερο
 8 καλαμάκια για σουβλάκι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε σουβλάκια θαλασσινών πρώτα κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε κομμάτια 2½-3 εκ. Το χταπόδι (εξ ου και το όνομα) έχει οκτώ πλοκάμια. Υπολογίζουμε λοιπόν από ένα πλοκάμι για το κάθε σουβλάκι μας.
Κόβουμε επίσης τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και υπολογίζουμε να έχουμε γύρω στα 32 κομμάτια από το κάθε είδος.
Περνάμε στα ξυλάκια με τη σειρά τα κομματάκια χταπόδι, ντομάτα, κρεμμύδι, ολόκληρη τη γαρίδα, πιπεριά και πάλι από την αρχή, χταπόδι, ντομάτα, κρεμμύδι, γαρίδα, πιπεριά, μέχρι να γεμίσουμε όλα τα ξυλάκια.
Τα βάζουμε στη σχάρα και τα αλείφουμε με λίγο από το μετρημένο λάδι.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου για δέκα λεπτά, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές
Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, λαδώνουμε τη σχάρα, βάζουμε επάνω τα σουβλάκια, τη βάζουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ και από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί ώστε να πέφτουν τα υγρά). Προσέχουμε να μη μας καούν.
Βάζουμε στον πολυκόφτη το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι, τον μαϊντανό και λίγο αλάτι και το χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Σερβίρουμε από 2 σουβλάκια σε κάθε πιάτο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με ντοματόρυζο ή βλίτα βραστά.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης