Κατρούγκαλος: Η Τουρκία να τερματίσει την πολιτική παρεμβάσεων στη Θράκη

«Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας/ισοπολιτείας κ εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας» σημειώνει ο Κατρούγκαλος

Να τερματίσει την απαράδεκτη πολιτική παρεμβάσεων στη Θράκη καλεί την Τουρκία ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του με αιχμή την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για το νέο νόμο για τις Μουφτείες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος «η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την απαράδεκτη πολιτική παρεμβάσεων στη Θράκη».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν φοβάται τις εκλογές και παίζει με τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης και τις γεωτρήσεις

«Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας/ισοπολιτείας κ εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας» σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

ΥΠΕΞ: Παραποίηση της αλήθειας

Στην Άγκυρα απάντησε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας στη σκληρή ανακοίνωση του ότι η Τουρκία: «Προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια όσον αφορά την Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη».

Υπογραμμίζει δε ότι «ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ».

«Τουρκική μειονότητα»

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι: «Με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης».

Η Άγκυρα επικαλούμενη για μία ακόμα φορά τη Συνθήκη της Λωζάννης, καλούσε την Ελλάδα «να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά  των δικαιώματα και τις ελευθερίες  των ομογενών μας».