Μάρκου-Αναγνωστοπούλου:Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία να διορθωθεί το ιδιοκτησιακό χάος που έχει προκληθεί σχετικά με τους δασικούς χάρτες

"«περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη"

Σε ανακοίνωση των αχαιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου και Αθανασίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρονται τα εξής:

 

Με το άρθρο 48 του νόμου 4685/2020, ακυρώθηκαν ουσιαστικά όλοι οι δασικοί χάρτες για να «αναμορφωθούν» και να αναρτηθούν εκ νέου. Πλην όμως, ο νόμος 4685/2020 δεν εφαρμόστηκε, αφού υπάρχουν αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και δεν εξετάστηκαν με την αιτιολογία ότι είναι πολύ περίπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία. Πλήθος συμπολιτών μας καταγγέλλουν, ότιαπετράπησαν από τις δασικές αρχές να προχωρήσουν στις νόμιμες αιτήσεις με την προτροπή να εισαχθούν αυτές με την διαδικασία εξέτασης αυτών των αιτήσεων, ατελώς, ως αντιρρήσεις από τις νέες ΕΠΕΑ (επιτροπές αντιρρήσεων), οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις τις απέρριψαν στερούμενοι έτσι μιας δεύτερης εξέτασης των υποθέσεών τους.

Μετά από επιστολή του Αχαιού συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Μπουρδούλη είχαμε αναδείξει πρώτοι με ερώτηση προς την Κυβέρνηση το πρόβλημα χιλιάδων πολιτών μας να προβάλλουν τα παράπονά τους κατά των πρωτοβάθμιων επιτροπών των ΕΠ.Ε.Α. Όμως, μετά την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία να διορθωθεί το ιδιοκτησιακό χάος που έχει προκαλέσει η Κυβέρνηση σχετικά με τους δασικούς χάρτες.

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ιδιωτικοποιούσε το νερό και καταργούσε την προστασία περιοχών Natura εν μέσω θέρους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στα 201 άρθρα του νομοσχεδίου δεν έκρινε αναγκαίο να ψηφίσει μια δευτεροβάθμια επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.

Έτσι, παρέμεινε ως μόνη δυνατότητα η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιλογή ιδιαίτερα αυξημένη σε κόστος και αφορώσα λίγους και εκλεκτούς, χωρίς να υπάρχει μια μνεία στο συγκεκριμένο πρόβλημα ή έστω μια εξήγηση πίσω από την αδράνεια του Υπουργείου να παρέμβει. Πλέον, είναι προφανές ότι όποιες αστοχίες των όλως επιβαρυμένων πρωτοβάθμιων επιτροπών, θα μείνουν στην πράξη ανεξέταστες, ενώ το δικαίωμα των πολιτών για την συνταγματικά προβλεπόμενη δικαστική προστασία, καθίσταται ουσιαστικά ανενεργό.

 

 

Διαβάστε επίσης