Ηπατίτιδα σε παιδιά: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν αδενοϊό ως υπαίτιο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει την πιο πιθανή αιτία των μυστηριωδών και μερικές φορές θανατηφόρων κρουσμάτων ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, απορρίπτοντας τον κορωνοϊό ως πιθανή θεωρία.

Ένας νέος ιός έχει εντοπιστεί στο 96% των περιπτώσεων που αναλύθηκαν σε δύο ξεχωριστές μελέτες: μία στη Σκωτία και μία άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μόλυνση με αυτόν τον ιό, που ονομάζεται λοίμωξη από αδενο-συσχετιζόμενο ιό 2 (μέλος της οικογένειας παρβοϊών) έχει προκαλέσει κατά κάποιο τρόπο αυτές τα ασυνήθιστα κρούσματα: είτε μέσω της ταυτόχρονης μόλυνσης με άλλον ιό είτε πιθανώς μόνο του.

Όλοι αποκλείουν το COVID-19 ως αιτία. «Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτό να σχετίζεται με τον COVID-19», δήλωσε η Έμα Τόμσον, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης στη Σκωτία, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Είπε ότι περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών που μελετήθηκαν είχαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού - ένα παρόμοιο επίπεδο με τον γενικό πληθυσμό λόγω προηγούμενης μόλυνσης. Και το γεγονός ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας εμφανίζονται δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας επίσης δεν ευθυγραμμίζεται με μια θεωρία για τον COVID.

Μέχρι τις 12 Ιουλίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 περιπτώσεις ανεξήγητης ηπατίτιδας από 35 χώρες με 22 θανάτους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, ενώ 12 παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Η λοίμωξη από αδενο-σχετιζόμενο ιό 2, ή AAV2, μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι την ηλικία των 10 ετών, αλλά συνήθως δεν σχετίζεται με ανθρώπινη ασθένεια, δήλωσε η Τόμσον.

Με την αύξηση των κρουσμάτων μυστηριώδους ηπατίτιδας να κορυφώνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αδενοϊού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η συνλοίμωξη μπορεί να είναι η αιτία. Στις μελέτες, το 86% των παιδιών είχαν λοίμωξη από αδενοϊό. Ένας μικρός αριθμός είχε επίσης μόλυνση από τον ιό του έρπητα.

Επιπλέον, η μελέτη της Σκωτίας βρήκε έναν πιθανό γενετικό παράγοντα κινδύνου, με 17 από τις 20 περιπτώσεις που μελετήθηκαν να έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (DRB1 04:01).

naftemporiki.gr