Διακοπές με το κατοικίδιο: Σύντομος οδηγός για να αποφύγετε τα απρόοπτα

Η προετοιμασία για τις διακοπές έχει πάντα μια θλιβερή αίσθηση όταν ξέρετε ότι πρέπει να αφήσετε πίσω τον αγαπημένο σας σκύλο ή γάτα – οπότε γιατί να μην τον πάρετε μαζί σας;

 Ενώ το ταξίδι με το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερο προγραμματισμό και μερικές επιπλέον σκέψεις στην πορεία, είναι μια απολαυστική εμπειρία. Απλώς ακολουθήστε αυτές τις 7 συμβουλές για να αποφύγετε τα απρόοπτα όταν ταξιδεύετε με το γούνινο φίλο σας.

# 1 Μιλήστε στον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε να προγραμματίζετε το ταξίδι σας

Ο κτηνίατρός σας είναι ο ειδικός στην υγεία του σκύλου ή της γάτας σας και γι’ αυτό καλό είναι να τον συμβουλευτείτε πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το ταξίδι σας. Εάν ο κτηνίατρός σας προβλέπει προβλήματα με την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, μπορεί να σας συστήσει να προσλάβετε έναν κηδεμόνα ή να το αφήσετε σε μια ειδική εγκατάσταση για όσο διάστημα θα απουσιάζετε, αντί να το πάρετε μαζί. Ανάλογα με τον προορισμό σας, ακόμη κι ένα υγιές κατοικίδιο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εμβόλια ή πιστοποιητικό υγείας προτού αναχωρήσετε.

# 2 Επιλέξτε με σύνεση το είδος του ταξιδιού σας

Γνωρίζετε το κατοικίδιό σας καλύτερα από τον καθένα, κι έτσι μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είδος ταξιδιού ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία του. Θα απολαύσει μόνο ένα οδικό ταξίδι σε ένα δασικό κάμπινγκ ή μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα αεροπορικό ταξίδι μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου; Λάβετέ το αυτό σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσετε.

# 3 Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται άνετα στον μεταφορέα του

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή με τρένο, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να αισθάνεται άνετα να κάθεται στην αγκαλιά σας ή σε ένα αφράτο κρεβατάκι. Εάν, ωστόσο, σκοπεύετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς, θα πρέπει να ελέγξετε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρίας με την οποία θα πετάξετε. Ειδικότερα, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν σε μικρά σκυλιά και γάτες να ταξιδεύουν στην καμπίνα με μαλακό μεταφορέα, σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες όλα τα κατοικίδια πρέπει να μεταφέρονται στο χώρο αποσκευών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει τους συγκεκριμένους κανόνες και κανονισμούς σχετικά με τις διαστάσεις, το βάρος και τα υλικά που απαιτούνται για μεταφορείς κατοικίδιων ζώων.

# 4 Αφιερώστε χρόνο για διαλείμματα τουαλέτας και παιχνιδιού

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, φροντίστε να σταματάτε όσο το δυνατόν συχνότερα για να επιτρέψετε στο κατοικίδιο ζώο σας να ανακουφιστεί. Τα σκυλιά, ειδικότερα, θα ωφεληθούν από το τέντωμα των ποδιών τους και το να τρέξουν μερικούς διασκεδαστικούς γύρους. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ακολουθήστε τις συγκεκριμένες οδηγίες τουαλέτας και σίτισης που σας παρέχονται πριν κάνετε check-in το κατοικίδιό σας στην πτήση.

# 5 Θυμηθείτε να φτιάξετε μία τσάντα για το κατοικίδιό σας

Όταν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας, πρέπει να ετοιμάσετε μια συγκεκριμένη τσάντα μόνο γι’ αυτό. Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που θα χρειαστεί να ετοιμάσετε όταν σχεδιάζετε να πάρετε το σκύλο (ή τη γάτα) μαζί σας στις διακοπές:

Λουρί και κολάρο
Πιάτα φαγητού και νερού
Λιχουδιές
Άφθονα τρόφιμα
Σακούλες απορριμμάτων
Παιχνίδια
Οποιοδήποτε φάρμακο που παίρνει το κατοικίδιό σας
Μια βούρτσα και προμήθειες περιποίησης
Κρεβάτι και κουβέρτα για κατοικίδια

# 6 Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει την κατάλληλη ταυτότητα

Ενώ το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει πάντα να έχει κάποιο είδος ταυτότητας, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν βρίσκεστε στο δρόμο. Ένα τρομαγμένο ή αποπροσανατολισμένο ζώο είναι πολύ πιο πιθανό να χτυπήσει και να τραπεί σε φυγή, και το αδιανόητο μπορεί να συμβεί σε πολυσύχναστους δρόμους ή στα αεροδρόμια. Ο σκύλος ή η γάτα σας θα πρέπει να έχουν ένα εμφυτευμένο τσιπ με ενημερωμένες πληροφορίες από τον κτηνίατρό σας. Ενώ ταξιδεύετε, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι εξοπλισμένο με κολάρο και ετικέτα που περιέχει τον αριθμό του κινητού σας, σε περίπτωση που χαθούν.

# 7 Επιλέξτε κατάλυμα με σύνεση

Ενώ ο κόσμος είναι όλος δικός σας όσο είστε μόνοι σας, όταν ταξιδεύετε με κατοικίδια οι επιλογές διαμονής σας είναι πιο περιορισμένες. Δεν επιτρέπεται σε κάθε ξενοδοχείο ή σε κάθε ενοικιαζόμενο δωμάτιο να διαμένουν σκύλοι και γάτες – επομένως φροντίστε να κάνετε τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν κάνετε κράτηση:

Θα υπάρχει επιπλέον χρέωση για κατοικίδια;
Επιτρέπουν όλες τις ράτσες σκύλων;
Χρεώνουν επιστρεφόμενη προκαταβολή καθαρισμού;
Επιτρέπεται στα κατοικίδια να μένουν μόνα τους στο δωμάτιο;

Αν και χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο επιπλέον χρόνο στον προγραμματισμό ενός ταξιδιού με τα κατοικίδιά σας, αυτή μπορεί να είναι μια μαγική εμπειρία που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε πλήρως, γνωρίζοντας ότι ο καλύτερός σας φίλος φροντίζεται καλά. Να περάσετε τέλεια!