ΗΠΑ: Πυρκαγιά εξαπλώνεται εκτός ελέγχου προς το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι

Περίπου 3.800 άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους

Πυροσβεστικά αεροσκάφη, μπουλντόζες και ομάδες πυροσβεστών αγωνίζονταν χθες, Κυριακή, να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που εξαπλώνεται γρήγορα δυτικά του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και η οποία ξαφνικά και απρόβλεπτα πήρε διαστάσεις μιας από τις μεγαλύτερες φωτιές του έτους, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Τροφοδοτούμενη από την ακραία ζέστη και την ξηρασία στα δάση και τις θαμνώδεις εκτάσεις, η πυρκαγιά Oak Fire που ξέσπασε την Παρασκευή πλησιάζει σε απόσταση 0,8 του χιλιομέτρου στην πόλη Μαριπόζα Πάινς, αλλά απέχει ακόμη περισσότερα από 16 χιλιόμετρα από το Γιοσέμιτι, το οποίο είναι γνωστό για τις τεράστιες σεκόγιες του.

Ως χθες το βράδυ η πυρκαγιά αυτή είχε κατακάψει 63.140 στρέμματα, περισσότερα από τη μισή έκταση του Παρισιού, και δεν είχε τεθεί καθόλου υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασοκομίας και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Δέκα δομές καταστράφηκαν και 5 υπέστησαν ζημιές.

Περίπου 3.800 άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο σερίφης της κομητείας Μαριπόζα Τζέρεμι Μπριζ.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν ότι έχουν από νωρίς αποστείλει ενισχυμένες ομάδες πυρόσβεσης, αλλά η πυρκαγιά προόδευσε με τέτοιον τρόπο που ξεπέρασε τις μέγιστες προσπάθειες που κατέβαλλαν.

Η πυρκαγιά κινείται ανατολικά προς την οροσειρά και την πόλη Μαριπόζα Πάινς και προς την κατεύθυνση του Γιοσέμιτι, σημείωσε ο Τζάστιν Μακόμπ, αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας.

"Η πυρκαγιά μας ξεπέρασε. Ούτε να της επιτεθούμε με τα μέσα που διαθέταμε δεν μπορούσαμε", σημείωσε. "Στην σταδιοδρομία μου, δεν έχω δει πυρκαγιά να εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο", υπογράμμισε.

Τα αίτια της πυρκαγιάς εξακολουθούν να ερευνώνται.

Στο Γιοσέμιτι, που βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από την Κομητεία Μαριπόζα, βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες και γηραιότερες σεκόγιες στον κόσμο. Τα δέντρα αυτά είχαν απειληθεί κι από άλλη δασική πυρκαγιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τα σώσουν.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες ξηρασίας και αυξανόμενων θερμοκρασιών έχουν καταστήσει την Καλιφόρνια περισσότερο ευάλωτη από ποτέ στις δασικές πυρκαγιές, με το 2020 και το 2021 να αποτελούν τις δύο πιο καταστροφικές χρονιές. Τα δύο αυτά έτη κάηκαν περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια στρέμματα, περιοχή μεγαλύτερη από τη Ρουάντα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης