Κ. Σολωμού: «Γιατρός στα επείγοντα των νοσοκομείων και δημιουργία Αυτόνομων Κλινικών Επείγουσας Ιατρικής»

 

Μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 49χρονου Αχαιού, στον οποίο δεν παρασχέθηκε η πρέπουσα βοήθεια από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του τομέα Υγείας του κόμματος στη Δυτική Ελλάδα, Κατερίνα Σολωμού, σημειώνει:

«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αποδοθούν. Αρχικά, θα έπρεπε να κληθεί ιατρός από τις κλινικές για να εξετάσει τον άνδρα, διότι δεν μπορεί νοσηλευτής να αξιολογήσει περιστατικό. Βέβαια, δυστυχώς, δεν προβλέπεται από το οργανόγραμμα γιατρός στο τμήμα επειγόντων νοσοκομείου που δεν εφημερεύει, κάτι που άμεσα θα πρέπει να διορθωθεί, με παρουσία του για τα επείγοντα περιστατικά. Κανένας και καμιά δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, ακόμη και σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει. Το πρόβλημα πρέπει «χτυπηθεί» στον πυρήνα του. Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν Αυτόνομες Κλινικές Επείγουσας Ιατρικής στα νοσοκομεία, κάθε μέρα, επί 24ωρο. Με μόνιμο προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών, όπως στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», ώστε όλοι μας να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν χρειαστεί να μεταβούμε στο νοσοκομείο.

Σας πληροφορώ πως εδώ και έναν χρόνο έχει εγκριθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να  αλλάξει την υπάρχουσα στρεβλή λειτουργία των νοσοκομείων και να δημιουργηθούν άμεσα οι εν λόγω Κλινικές, με το απαραίτητο προσωπικό, που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από το αν εφημερεύει ή όχι το νοσοκομείο. Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα όλες τις κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και φυσικά να αυξήσει τις αμοιβές στους γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις.

Πρέπει τάχιστα να ενισχυθεί και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που τόσο πάσχει στη χώρα μας, για αποτελεσματικότερη λειτουργία των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων».