Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, το τελευταίο «αντίο» στον Νικόλαο Παπαγεωργίου

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με αναφορές στο μεγάλο έργο του εκλιπόντος τελέστηκε, χθες, στη Σιάτιστα η κηδεία του εθνικού ευεργέτη Νικόλαου Παπαγεωργίου, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 92 ετών.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, χοροσταντούντος των μητροπολιτών Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιου και Καστοριάς Καλλίνικου και με την παρουσία συγγενών, φίλων, εκπροσώπων φορέων και πολιτικών. Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

«Εάν υπάρχει ένας μόνο όρος που περιγράφει την πολυετή διαδρομή του Νικόλαου Παπαγεωργίου, δεν είναι άλλος από τη λέξη "προσφορά". Την ακατάβλητη διάθεσή του να δίνει, χωρίς να περιμένει ότι οπωσδήποτε θα λάβει. Μία πανίσχυρη φλόγα που έκαιγε επί δεκαετίες και που δεν σβήνει ούτε και σήμερα. Γιατί το σκοτάδι της απώλειάς του θα διαλύει πάντα το φως που εκπέμπουν η παρακαταθήκη και η μνήμη του. Τον αποχαιρετούμε με οδύνη αλλά και με ευγνωμοσύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στον επικήδειο που εκφώνησε.

Τόνισε πως ο εκλιπών υπήρξε ένας «εμβληματικός κρίκος σε μια μεγάλη αλυσίδα προσφοράς» καθώς το Ίδρυμα εδώ και 30 χρόνια, κατασκευάζει και συντηρεί σχολεία και εκκλησίες, παρέχει υποτροφίες σε νέους που δεν έχουν τα μέσα να σπουδάσουν και στέκεται δίπλα σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Σιάτιστας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και πρόσθεσε πως το έργο του αποτυπώνεται καθημερινά στη λειτουργία του νοσοκομείου που έχει για όνομα το επώνυμο της οικογένειας Παπαγεωργίου.

«Σκύβω, λοιπόν, το κεφάλι μπροστά σε έναν μεγάλο Έλληνα. "Για πάντα άξιος της πατρίδος, νομίζω ότι θα συμπληρώναμε σήμερα, όλοι, στη δύσκολη στιγμή που τον αποχαιρετούμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τον επικήδειό του για τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη.

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη και μίλησε για το σπουδαίο έργο του Νικόλαου Παπαγεωργίου, ενώ ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής έκανε λόγο για μια «μεγάλη ημέρα θλίψης», υπογραμμίζοντας ότι ο Νικόλαος Παπαγεωργίου αφήνει πίσω του ένα μεγάλο έργο τόσο στη Σιάτιστα όσο και στην πατρίδα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μιχάλης Καραβιώτης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα άνθρωπο μεγάλου ηθικού αναστήματος, πνεύμα ανήσυχο και ακούραστο, αναφέρθηκε στα μαθήματα ταπεινότητας, μεγαλοψυχίας, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς προσφοράς, που έδινε και σημείωσε: «το αποτύπωμά σου θα είναι ανεξίτηλο και η μνήμη σου θα φωτίζει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και θα παραμείνει πάντα ζωντανή στο Νοσοκομείο που τόσο γενναιόδωρα μας προσέφερες».

Η Ζωή Παπαγεωργίου, εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντος, μίλησε για τον αγώνα επιβίωσης που έδωσε ο Νικόλαος Παπαγεωργίου από παιδί, για την εργατικότητα, την ταπεινότητα και τη σοφία που τον διέκριναν αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο. «Νιώθαμε τον σεβασμό των ανθρώπων γύρω μας προς το πρόσωπό σου. Ανθρώπων καθημερινών, οι οποίοι σε ευχαριστούσαν για χίλια δυο πράγματα που πολλές φορές δεν γνωρίζαμε κιόλας και μερικές φορές αγνώστων. Δεν τα παρατούσες ποτέ, είχες πείσμα και δεν έκανες πίσω στις κακοτοπιές. Πρόσφερες στην κοινωνία και την πατρίδα και το έκανες πάντα με χαρά», υπογράμμισε.

Την ευγνωμοσύνη τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού χώρου για την προσφορά του Νικόλαου Παπαγεωργίου στην παιδεία, με την κατασκευή σχολείων, τη χορήγηση υποτροφιών και τη στήριξη της νεολαίας με κάθε τρόπο.

 

AΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης