Πολίτες όμηροι του ΣΥΠΟΘΑ

Του Μαρίνου Σκανδάμη*

Με ευθύνη της κάθε Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτείται το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) με πολλαπλές αρμοδιότητες, όπως για να γίνουν εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε διατηρητέα κτίρια, να εγκριθεί η οικοδόμηση για οικογενειακή στέγη ή οικοδόμηση σε μη άρτια οικόπεδα, αλλά και για να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όπου απαιτείται.

Δηλαδή από την καλή λειτουργία του ΣΥΠΟΘΑ, εξαρτάται μεταξύ άλλων και η πρόοδος της οικοδομικής δραστηριότητας μιας ολόκληρης περιοχής.

Στην περιοχή μας έχει συγκροτηθεί ήδη από το τέλος του 2021 το ΣΥΠΟΘΑ Β’ Ν. Αχαΐας. 

Παρά την συγκρότησή του όμως, αυτό δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, αν και είναι γνωστές στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι αιτιάσεις των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών, με τις οποίες ζητείται η άμεση ανασυγκρότηση του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά. 

Αποτέλεσμα της όποιας ολιγωρίας των υπηρεσιών ή σε κάθε περίπτωση, της διαφορετικής άποψης της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι να στοιβάζονται από το 2014 μέχρι σήμερα υποθέσεις και αιτήσεις πολιτών οι οποίες χρήζουν εξέτασης και έγκρισης από το ΣΥΠΟΘΑ, το οποίο φαίνεται να παραμένει ένα μη ενεργό όργανο.

Η περιοχή μας δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά ούτε οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες την υπομονή, να εγκλωβίζονται σε ανεπίλυτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστερούν απαράδεκτα τις υποθέσεις τους και επίσης, παράγουν σοβαρές οικονομικές ζημιές στους πολίτες. 

Διότι αιτήσεις που εκκρεμούν λ.χ. πριν το 2020 για έγκριση εργασιών και δεν έχουν εξεταστεί, όταν τελικά υπάρξει τέτοια έγκριση, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σχεδόν διπλάσιο κόστος κατασκευής και λοιπών αυξήσεων, που πλέον μπορεί να καθιστά απαγορευτική την όποια οικοδομική εργασία.

Είναι αναγκαία λοιπόν η άμεση εγρήγορση των υπεύθυνων υπηρεσιών.

 

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ

 

Διαβάστε επίσης